Buffettova najava podigla dionice japanskih brokerskih kuća

Dodajte komentar

Dionice japanskih brokerskih kuća porasle su u trgovini u utorak poslijepodne nakon što je Warren Buffett, predsjednik i izvršni direktor Berkshire Hathawaya, rekao da planira da poveća svoje udjele.

U intervjuu za Nikkei, Buffett je rekao da razmatra dodatna ulaganja u pet velikih japanskih brokerskih kuća, dodajući da je “vrlo ponosan” na svoja postojeća ulaganja u njih.

Dionice Mitsubishi Corp. porasle su 2,7% u popodnevnoj trgovini u Japanu, Mitsui & Co. je dobio 2,6%, Itochu Corp popeo se 2,5%, a Marubeni Corp je napredovao 3,7%. Sumitomo Corp. takođe je porastao 2,7%.

Buffett je za Nikkei rekao da planira da se sastane s kompanijama kasnije tokom nedjelje “kako bismo stvarno samo razgovarali o njihovim poslovima i naglasili našu podršku”, navodi se u izvještaju.

Pet najvećih japanskih brokerskih kompanija – poznatih kao sogo shosha – konglomerati su koji uvoze sve, od energije i metala do hrane i tekstila u Japan s oskudnim resursima. Takođe pružaju usluge proizvođačima. Trgovačke kuće pomogle su razvoju japanske ekonomije i doprinijele globalizaciji poslovanja.

Buffett je za Nikkei rekao da trenutno drži 7,4% udjela u Itochuu – što je otprilike 0,6 postotnih bodova povećanje u odnosu na 6,8% udjela objavljenog u regulatornim dokumentima u novembru.

Krajem prošle godine, Berkshire Hathaway povećao je svoje pozicije u pet vodećih brokerskih kuća u Japanu za najmanje 1 procenat na više od 6% u svakoj – nakon početne kupovine u avgustu, kada je Buffett stekao udjele u ukupnoj vrijednosti od više od 6 milijardi dolara na svom 90. rođendan.

Dokumenti iz novembra pokazali su da su pozicije Berkshire Hathawaya bile 6,6% u Mitsubishi Corp., 6,6% u Mitsui & Co., 6,2% u Itochu Corp., 6,8% Marubeni Corp. i 6,6% u Sumitomo Corp.

Nikkei je odvojeno izvijestio da Buffettov Berkshire Hathaway priprema još jedno izdanje obveznica denominovanih u jenima, što se smatra signalom da će konglomerat povećati svoja ulaganja u Japanu.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *