Volkswagen: Golf 8 posljednji u nizu

Dodajte komentar

Jedan od najpopularnijih kompaktnih automobila na svijetu VW Golf, vjerojatno neće dobiti nasljednika. Razlog: rastući troškovi povezani s razvojem vozila s pogonom na unutrašnje sagorijevanje kao i sve stroži propisi o emisijama izduvnih gasova.

Izveštaj njemačke publikacije Welt od prošlog mjeseca sugeriše da bi trenutna osma generacija VW Golfa mogla biti i posljednja.

Kao što je izjavio Thomas Schäfer, izvršni direktor VW-a, električna vozila su bolji izbor u manjim klasama poput kompaktne, budući da će uskoro biti pristupačnija od modela s unutrašnjim sagorijevanjem.

Rekao je: “Moraćemo još vidjeti isplati li se razvijati novo vozilo koje neće da traje punih sedam ili osam godina kao do sada”, dodajući da bi takav potez bio “izuzetno skup”. Izvršni direktor je priznao da rade na faceliftingu za trenutni Golf, ali je rekao da će se o sudbini modela odlučiti u sljedećih dvanaest mjeseci.

Moguća propast Golfa ne zvuči toliko iznenađujuće se izme u obzir da su se zemlje EU dogovorile o prodaji samo vozila s nultom emisijom od 2030. godine.

Međutim, to je u suprotnosti s prethodnom objavom koju je VW dao u martu 2021., potvrđujući nove generacije za Golf, T-Roc, Tiguan i Passat prije nego što je marka pređe samo na električna vozila za 8 godina.

Trenutna generacija Golfa predstavljena je 2019. i temeljena na najnovijoj verziji modularne MQB arhitekture. To znači da bi se s faceliftom 2023. ili 2024. životni ciklus Golfa 8 mogao produžiti do 2028. Do tada će električne opcije najvjerojatnije biti znatno jeftiniji nego danas zahvaljujući jeftinijim baterijama, što potencijalno može učiniti alternative s pogonom sa unutrašnjim sagorijevanjem  u kompaktnom segmentu zastarjelima.

Izvor: Jutarnji.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *