Po prijavama ASK: Funkcioneri državi vratili 47.500 eura

Dodajte komentar

Funkcioneri su po nalogu sudova u posljednjih šest godina morali da vrate u državni budžet 47.527 eura, koje su prihodovali kršenjem Zakona o sprečavanju korupcije, pokazuju podaci iz izvještaja o radu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) od njenog osnivanja 2016. godine. ASK do sada nije objavila imena funkcionera koji su morali da vrate novac, a opravdanje za to je navodna zaštita privatnosti.

U godini kada je osnovana ASK, odnosno od 2016. godine, oduzimanja imovinske koristi nije ni bilo, postupci su pokretani, ali nije bilo vremena da se okončaju.

Ipak, godinu kasnije po prvi put se pominje da su funkcioneri zbog sticanja imovine kršenjem zakona morali da vrate državi određena sredstva, ali iznos nije preciziran.

“Zbog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, koje se odnose na oblast sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija, podnijeto je 37 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, od kojih je okončano 25. Među podnijetim zahtjevima za pokretanje prekršajnih postupaka je i njih pet kojima se nadležnim sudovima upućuje takođe predlog za oduzimanje imovinske koristi, a koja je pribavljena izvršenjem prekršaja u skladu sa članom 50 Zakona o prekršajima. Iznos izrečenih novčanih kazni je 5.140 eura, koji obuhvata i predmete iz 2016. okončane u 2017”, navodi se u izvještaju o radu ASK za 2017. godinu.

Godinu kasnije po prvi put se jasno pominje oduzimanje imovinske koristi od funkcionera, jer su te godine oni morali da vrate u državnu kasu 12.540 eura.

“Zbog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na oblast sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija, Odsjek za pokretanje prekršajnih postupaka i izdavanje prekršajnih naloga je, tokom 2018. godine, podnio 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka nadležnim sudovima za prekršaje. Tokom 2018. godine, okončan je ukupno 21 postupak (uključujući i postupke po zahtjevima iz prethodnih godina), od čega su u 81 odsto izrečene sankcije (14 novčanih kazni i tri opomene). Ukupan iznos novčanih kazni izrečenih po ovom osnovu je 4.930 eura. Takođe, na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi koja je stečena izvršenjem prekršaja, sudovi za prekršaje su izrekli tri mjere oduzimanja imovinske koristi okrivljenima, u iznosu 12.540 eura. Izdato je i pet prekršajnih naloga, od kojih su realizovana tri u iznosu od 1.002 eura”, precizira se u izvještaju ASK.

Rekord tokom rada ASK u oduzimanju imovinske koristi zabilježen je 2019. kada su funkcioneri morali da vrate 22.966 eura.

“Oduzimanje imovinske koristi Agencija u kontinuitetu realizuje preporuku eksperata Evropske komisije koja se odnosi na oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja. S tim u vezi, u zahtjevima za pokretanje prekršajnih postupaka koje dostavlja nadležnim sudovima za prekršaje, osim što zahtijeva osudu i kažnjavanje okrivljenog za izvršeni prekršaj, Agencija kontinuirano predlaže oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja, a što je najčešće praksa u postupcima zbog kršenja zakonskih ograničenja u vršenju javne funkcije. U toku 2019. godine, Agencija je u 13 slučajeva od nadležnih sudova za prekršaje zahtijevala oduzimanje imovinske koristi koja je stečena izvršenjem prekršaja, u svim slučajevima u oblasti ograničenja u vršenju javnih funkcija. Na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi, osim izricanja novčanih kazni, sudovi su u sedam predmeta oduzeli imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja (uključujući i one po zahtjevima iz prethodne godine) u iznosu od 22.966 eura”, navode u ASK.

Na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi, osim izricanja novčanih kazni, sudovi su 2021. godine u dva predmetu (iz 2021. i 2019) oduzeli imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 8.655 eura. U izvještaju za 2020. godinu precizirano je da su po prijavama Agencije sudovi funkcionerima oduzeli imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 2.892 eura.​

Prošle godine vraćeno samo 474 eura

Tokom prošle godine zabilježen je minimalan iznos oduzimanja imovine funkcionerima stečene kršenjem zakona, a u pitanju je iznos od 474 eura.

“U toku 2022. godine, Agencija je u dva slučaja od nadležnih sudova za prekršaje zahtijevala oduzimanje imovinske koristi koja je stečena izvršenjem prekršaja, u oblasti ograničenja u vršenju javnih funkcija. U izvještajnom periodu, na osnovu zahtjeva Agencije, sud je u jednom predmetu iz 2021. godine, osim izrečene opomene, oduzeo imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 474,30 eura”, precizira se u posljednjem izvještaju ASK.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *