Tržišta: Indeksi porasli, splasnuo strah od bankarske krize

Dodajte komentar

Svjetska su tržišta bila poprilično optimistična na kraju marta. Niz pozitivnih makro vijesti kao i brze reakcije regulatora na bankarsku krizu donijele su vedrije raspoloženje na tržište.

Na Wall Streetu je Dow Jones protekle nedjelje porastao 3,2 posto, na 33.274 boda, dok je S&P 500 skočio 3,5 posto, na 4.109 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 12.221 bod.

U cijelom prvom kvartalu Dow Jones porastao je 0,4, a S&P 500 oko 7 posto. Nasdaq je, pak, skočio 16,8 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od drugog tromjesečja 2020. godine.

Snažan rast S&P i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon oštrog pada u prošloj godini. Cijene dionica u tom sektoru porasle su u prvom tromjesečju u prosjeku 21,5 posto.

S druge strane, najveći pad u prvom kvartalu zabilježio je finansijski sektor, oko 6 posto, dok je KBW indeks regionalnih banaka potonuo 18,6 posto.

Posljednjih se dana bankarski sektor stabilizovao, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke nedjeljima bio pod pritiskom.

Pozitivno na tržište utiče i nada ulagača da je ciklus povećanja kamata američke centalne banke pri kraju.

Posljednji makroekonomski podaci pokazuju, naime, da se rast privrede postepeno usporava, da inflacioni pritisci popuštaju i da se tržište rada postupno ‘hladi’.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *