Više od tri miliona eura za podršku konkuretnosti privrede i zanatlija

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu odobrila je danas Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2023. godinu, vrijedan tri miliona eura koji je predložilo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma sa cilje da se finansijskom i nefinansijskom podrškom “doprinese daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede”.

“Ovim programom targetira se dalji podsticaj investicija kroz nabavku opreme, digitalna transformacija biznisa, prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, jačanje izvoznih potencijala privrednih subjekata, jačanje marketinških aktivnosti, podrška početnicima u biznisu uz mentorsku podršku, sve to kako bi se na najbolji mogući način zadovoljile potrebe privrede. Pozivam crnogorsku privredu i sve koji su zainteresovani da se prijave za ove program”, naveo je ministar Goran Đurović predstavljajući programe podrške.

Iz MERT-a preciziraju da je Programom za unapređenje konkurentnosti predviđeno devet linija, i to za: nabavku opreme velike vrijednosti; podršku malim ulaganjima; podršku digitalizaciji; podsticaj cirkularne ekonomije; podršku internacionalizaciji; unapređenje marketinga; početnike u biznisu; pružanje mentoring usluga, te vaučeri za žene i mlade u biznisu. Pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele podrške definisani su pojedinačnim programskim linijama.

“Usvojen je i Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023. godinu za koji je opredijeljeno 175.000 eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama. Program podrazumijeva finansijsku podršku na principu refundacije, po podnošenju dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstava za realizaciju aktivnosti”, navode iz MERT-a.

Odobrena podrška pokrivaće do 70% opravdanih troškova ili do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti vrijednost opreme i alata, odnosno do 50% opravdanih troškova ili do 6.000 eura bez PDV-a za učešće na međunarodnom ili do 4.000 eura bez PDV na domaćem sajmu.

“Dodatni procenat podrške od 10% obezbijeđen je za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Takođe, ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50%, učestvuju osobe ženskog pola ili je u pitanju preduzetnica, kao i ukoliko je zanatlija osoba koja ima do 35 godina starosti odobrava se dodatnih 5% podrške”, stoji u uslovima za podnošenje zahtjeva za beneficije, a maksimalan iznos ukuno odobrene podrške po zanatliji je 12.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *