Mate Rimac dovodi robotaksije u Hrvatsku do kraja 2024.

Dodajte komentar

Radna grupa Ministarstva saobraćaja Hrvatske radi na izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju koji će zakonski omogućiti uvođenje autonomnih taksija u svakodnevnu upotrebu, piše Jutarnji list.

To je prvi pokušaj da se tim zakonom propiše korištenje autonomnih vozila u javnom saobraćaju, piše list u novom broju. Prema prijedlogu koji je na stolu i uskoro bi trebao ići u javnu raspravu, pravila za autonomne taksije ne razlikuju se od onih za “obične”.

Za korištenje autonomnih vozila poput robotaksija, kako ih kolokvijalno zovu u široj javnosti, operater će prvo morati ishoditi licencu za javni prevoz putnika u domaćem saobraćaju automatizovanim vozilom te će smjeti ukrcavati i iskrcavati putnike i početi voziti samo na području za koje je dobijena dozvola.

Svi autonomni taksiji moći će koristiti postojeća taksi stajališta i stajališta koja koriste vozila javnog prevoza. Takođe, kao i ostali taksiji, moći će koristiti posebno označene trake.

Prema radnoj verziji dokumenta, robotaxi će se moći naručiti putem aplikacije u kojoj će putnik unaprijed moći vidjeti rutu putovanja i maksimalnu cijenu.

To je prava osnova koja će Mati Rimcu omogućiti uvođenje autonomnih taksija, što najavljuje više od godinu dana. Prema najavama, usluga je trebala biti dostupna krajem ove godine, no sve je prolongirano za godinu dana, odnosno za kraj 2024. godine, piše Jutarnji list.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *