Crna Gora s najboljim parametrima digitalne ekonomije za 2022. u cijelom regionu

Dodajte komentar

Crna Gora ima najveći Indeks digitalne ekonomije i društva (DESI) za 2022. godinu od šest zemalja regiona, saopštila je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Rezultat godišnjeg istraživanja uporednih podataka četiri indikatora – ljudski kapital, povezanost, usvajanje digitalnih tehnologija i digitalni javni servisi – za našu zemlju iznosi 35,1 bodom. DESI za Srbiju iznosi 34,9 bodova, Albaniju 32, Sjevernu Makedoniju 27,4, Kosovo 26,1 i Bosnu i Hercegovinu 23,2 boda, što čini prosjek od 29,7 bodova, dok je on za države EU daleko iznad – 52,3 boda.

Za tri indikatora, i to ljudski kapital, povezivanje i usvajanje digitalnih tehnologija, Crna Gora ima rezultate bolje od prosjeka šest zemalja Zapadnog Balkana. Međutim, za digitalne javne servise naša zemlja ima skoro najlošiji rezultat (5,8) u regionu čiji je prosjek 8 bodova, a što je trostruko manje od prosjeka zemalja EU (16,8 bodova).

“Iako Crna Gora ima odlične rezultate u pojedinim segmentima ovog indikatora DESI-ja ipak, kao i čitav region WB, zaostaje za EU u pogledu ovog indikatora i to uglavnom zbog nedostatka 5G usluga u 2021. godini”, istakli su iz EKIP-a koji prikuplja i analizira podatke za DESI.

Konkretno, u Crnoj Gori 96% domaćinstava koristi fiksni širokopojasni, u poređenju sa prosjekom od 77% u državama regiona i 78% u EU tokom 2021. godine. Od toga, 40% domaćinstava koristi internet brzine 100 Mb/s i više, što je blizu evropskog prosjeka od 41%. Ali, domaćinstava koja koriste širokopojasni pristup internetu brzine od 1 Gb/s bio je samo 0,01%, što je znatno ispod prosjeka u EU od 8%.

“Pokrivenost domaćinstava tehnologijama pristupa sljedeće generacije (NGA: VDSL, FTTP i Cable DOCSIS) u Crnoj Gori iznosi 80%. U regionu WB dostigla je 73% , dok u EU ovaj prosjek iznosi 90%. Crna Gora ima pokrivenosti mrežama veoma visokog kapaciteta (VHCN uključuje FTTP i kablovsku DOCSIS 3.1) u iznosu 77% što je iznad prosjeka EU od 70%. Pokrivenost sa Fiber to the Premises (FTTP) u Crnoj Gori je 67% domaćinstava i iznad je prosjeka EU od 50% i država regiona od 38% ukupnog broja domaćinstava”, navodi se u analizi.

Od država regiona, Crna Gora ima i najveću penetraciju mobilnog širokopojasnog pristupa od 90,6%, čime je ujedno i iznad prosjeka EU od 86,5%.  Ipak, Indeks cijena širokopojasnog pristupa (BPI) ukazuje da su prosječne cijene ove usluge u regionu, pa i Crnoj Gori, više u poređenju s onim u zemljama EU.

Kako tokmo 2021. godine u Crnoj Gori, niti u zemljama regiona nisu bili dodijeljeni opsezi za 5G, tako nisu ni postojali u komercijalnoj ponudi teleoperatora, dok su u EU pokrivenost stanovništva ovim uslugama iznosila 66%.

“Imajući u vidu značajne investicije koje operatori ulažu u razvoj mreža nove generacije u Crnoj Gori, povećanje njihove dostupnosti, rast broja priključaka i brzina za pristup internetu, postupak aukcije radio-spektra za pionirske opsege za implementaciju 5G, koje je sprovela EKIP u 2022. godini, početak pružanja komercijalnih 5G usluga i trenutnu pokrivenost stanovništva sa 5G uslugama u iznosu 76%, za očekivati je da do slijedećeg proračuna DESI Crna Gora napravi značajan skok po ovom indikatoru”, zaključuju iz ove agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *