“Crni petak na berzi”: Sumnje u Deutsche Bank pokrenule lančanu reakciju u Evropi

Dodajte komentar

Stanje u evropskom bankarskom sektoru se još nije smirilo. Nakon rješavanje krize sa Credit Suisse prisilnim preuzimanjem od strane UBS-a, svjetla pozornosti sada su usmjerena na eurozonu i Deutsche Bank, još jedan entitet koji je godinama pokazivao znakove ranjivosti.

Osiguranje od neplaćanja najveće njemačke banke skočilo je ovog petka, a gubici na berzi odmah su se poput požara proširili cijelim sektorom bez iznimke.

S obzirom na to da je operacija spašavanja Credit Suisse još uvijek vrlo popularna u vijestima, a regionalna bankovna kriza u SAD koja je iznenadila dvije banke još uvijek nije riješena, osjetljivost ulagača je na vrhuncu. To se u petak odrazilo na izvedbu indeksa Stoxx Europe 600, koji okuplja glavne evropske banke, koji je pao 4 posto dva sata prije zatvaranja prodaje.

Među najvećim gubitašima su Deutsche Bank (-10 posto), Commerzbank i Société Générale (-6 posto) i UBS (-5 posto). Što se tiče španjolskih zajmodavaca, BBVA, Sabadell, Bankinter i Unicaja izgubili su 4 posto, a CaixaBank i Santander 3 posto.

Monetarne i državne vlasti već danima inzistiraju na snazi evropskog finansijskog sistema, ali poruka ne prolazi. Strah da turbulencije nisu nestale i da bi moglo doći do novog potresa s epicentrom u Frankfurtu sve je veći.

Niko nije zaboravio da je Deutsche Bank kao što je to bio slučaj s Credit Suisseom poremećena više od pet godina skandala. Banka je 2015. kažnjen s 2,5 milijardi dolara zbog sudjelovanja u manipulaciji libor indeksom (referentna stopa londonskog međubankarskog tržišta) zajedno s drugim bankama, 2018. ju je istraživao Brisel zbog toga što je bila dio kartela na sekundarnom tržištu državnih obveznica, a 2019. zbog kartela na tržištu deviza.

Unatoč tim višestrukim frontovima, činilo se da je banka ponovno dobila puls 2022., kada je zaradila više od 5 milijardi eura, što je njen najbolji rezultat od prije finansijske krize.

Problemi s povjerenjem vraćaju se u bankarstvo upravo u trenutku kada evropski čelnici održavaju summit koji je trebao poslati poruku umirenja finansijskim tržištima. No u neobičnoj odluci za koju još nema objašnjenja, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odlučili su ne govoriti na konferenciji za novinare na kraju sastanka.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je bio prisutan sastanku, nije zaobišao temu: “Deutsche Bank se modernizirala. To je profitabilna banka. Nema razloga za brigu”, rekao je, prenosi EL Pais.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *