Nova prijava UO ZZZ protiv bivšeg direktora Folića

Dodajte komentar

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje podnio je novu krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora te institucije Gorana Folića, saznaju “Vijesti”.

U prijavi Osnovnom državnom tužilaštvu je navedeno da je raskinuo ugovor sa Prvom bankom o komisionom plasmanu kredita, kojoj su unaprijed bili plaćeni troškovi za plasman i naplatu tih kredita, da bi nakon toga angažovao advokata sa dodatnim troškom Zavoda.

Zavod je još 2008. godine sa Prvom bankom potpisao ugovor o komisionom plasmanu kredita za stimulisanje zapošljavanje i preduzetništva. Banka je imala obavezu da prati naplatu ovih kredita, preduzima mjere naplate i vođenja sporova, a dobija naknadu od 1,5 odsto od svakog kredita koju naplaćuje unaprijed iz dobijenih sredstava.

Prema dokumentima, Folić je 8. novembra 2021. godine obavijestio o raskidu ugovora, dok je tek 17. januara 2022. godine banku obavijestio da svi i dalje aktivni predmeti o kreditima ostanu u radu kod banke i nakon otkaza ugovora, dok predmete koje je potrebno tužiti dostave Zavodu koji će ubuduće vršiti prinudnu naplatu.

Iz Zavoda sada smatraju da time drugi put plaćaju istu obavezu za prinudnu naplatu, jer su je već jednom unaprijed platili banci. Načelnica pravnog sektora Zavoda je obavijestila Upravni odbor da je tada upozorila Folića da ne raskida jednostrano ugovor jer će napraviti štetu Zavodu, ali da je nije poslušao.
Folić je juče “Vijestima kazao da je ugovor raskinuo jer je Prva banka kasnila sa naplatom, ali da će se o svemu izjasniti kada se upozna sa prijavom.

Iz Zavoda navode da im je ovaj raskid pričinio i dodatnu štetu u organizaciji plasmana novih kredita, kao i da nije bilo drugih banaka koje su bile zainteresovane za saradnju,zbog čega su ponovo morali da razgovaraju sa Prvom bankom koja sada traži više novca da bi nastavila sa poslom.

Upravni odbor je u januaru ove godine podnio krivičnu prijavu protiv Folića, zbog sumnji da je bezpotrebno angažovao advokata i uvećao troškove postupka za spor sa Upravom lokalnih javnih prihoda Glavnog grada zbog greške koja se mogla ispraviti slanjem dokumentacije.

Sedam razloga za smjenu Folića?

Upravni odbor Zavoda juče je okončao ponovljeni ispitni postupak i donio odluku o razrješenju Folića. Kako je navedeno imali su sedam razloga za smjenu, od neispunjenja obaveza iz godišnjeg plana rada, nedostavljanja potrebnih izvještaja, raskida ugovora, nedostavljanja podataka o platnim karticama i službenim vozilima, nedolazaka na sjednice…

Upravni odbor je iz istih razloga razrješio Folića 12. oktobra prošle godine, na što se on žalio komisiji koja mu je žalbu prihvatila zbog toga što u tadašnjem ispitnom postupku nije saslušan kao stranka.

Folić je juče kazao da se zbog toga što je pokušao da rješi mnoge probleme i otkrije nepočinstva prethodnika, zamjerio mnogima u Zavodu i da ih ima u novom Upravnom odboru.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *