Prosječna ministarska plata koliko četiri minimalne u državi

Dodajte komentar

Prosječna ministarska plata u Vladi Crne Gore iznosi oko 1.900 eura, što je 4,2 puta više od minimalne zarade u državi, koja iznosi 450 eura. Da bi građani došli do podataka o platama ministara, moraju dobro da se potrude jer na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) oni još nijesu dostupni.

Iako je aktuelna vlada počela svoj mandat u aprilu 2022. godine, njeni članovi bili su u obavezi da prijave stupanje na novu funkciju, ali ne i iznose zarade koje im pripadaju, već to treba da urade tek u godišnjem izvještaju o imovini, i to do 31. marta ove godine. U praksi to znači da na platformi koja je opšte poznata kao mjesto gdje se mogu naći podaci o zaradama najmanje godinu dana nijesu nikave podatke o platama članova Vlade. Trenutno su na sajtu ASK objavljeni imovinski izvještaji za dva od 17 članova Vlade, i to ministra ljudskih i manjinskih Fatmira Đeke, kojem je plata u Vladi 1.776 eura, i za čelnika prosvjetnog resora Miomira Mija Vojinovića, koji mjesečno zarađuje 1.861 euro. Takođe, prema dostupnim podacima iz baze ASK za 2022. godinu, sedam od aktuelnih 17 članova Vlade nije dalo saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Za ostale ministre nema podataka o njihovim zaradama u Vladi, već samo sporadične informacije o zaradama na drugim javnim funkcijama koje su pokrivali prije ministarske. Ipak, na sajtu Vlade se u bazama podataka mogu pronaći noviji podaci o zaradama. Prema podacima iz decembra 2022. godine, premijeru Dritanu Abazoviću je u tom mjesecu plata bila 1.906 eura, što predstavlja uvećanje u odnosu na period kada je bio potpredsjednik Vlade i primao 1.551 euro mjesečno. Iako na sajtu ASK i dalje stoji da Abazović nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa, on je ranije kazao da je tu saglasnost dao i da je tražio da se taj podatak koriguje u bazi Agencije.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković u decembru je primio platu od 1.867 eura, što je malo manje od zarade koju je imao kao poslanik u Skupštini – 2.027 eura. On je ASK dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Njegov kolega Ervin Ibrahimović, koji pokriva funkcije potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija, u decembru je kao ministar prihodovao 1.984 eura, dok je kao poslanik zaradio 1.908 eura. On nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Ministar pravde Marko Kovač je prije dolaska u Vladu imao platu od 1.000 eura, a prema javno dostupnim podacima resora kojim rukovodi, njegova zarada iznosi 1.636 eura. Na sajtu ASK stoji da on nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova i rukovodilac resora odbrane Filip Adžić, prema podacima Vlade, ima mjesečnu zaradu od 1.594 eura, koliko je primio u februaru ove godine. Kao i za Abazovića, ASK i za njega navodi da nije dao saglasnost za pristup računima, ali je on ranije saopštio da je to uradio.

Plata ministra finansija Aleksandra Damjanovića iznosi 1.804 eura i on je ranije, kada je bio direktor Uprave prihoda i carina, dao saglasnost da mu ASK kontroliše bankovne račune. Ministar javne uprave Maraš Dukaj, prema navodima ASK, nije dao saglasnost da mu se kontrolišu bankovni računi, a prema dostupnim podacima, njegova bruto plata je u februaru iznosila 2.248 eura. Taj iznos se umanjuje za poreze i doprinose, ali u dostupnim podacima nije data jasna računica. Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je u taj resor došao iz Fonda zdravstva, gdje mu je plata iznosila 1.123 eura, a sada kao ministar ima platu od 1.717 eura. On je dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović, prema podacima Vlade, u decembru je primila platu od 1.643 eura i ona je dala saglasnost da joj ASK kontroliše bankovne račune. Čelnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović takođe je dala saglasnost za kontrolu bankovnih računa, a prema dostupnim podacima sa sajta Vlade, njena plata iznosi 1.706 eura. Ministru bez portfelja Zoranu Miljaniću plata je u decembru prošle godine iznosila 1.945 eura, a poslednji podatak na sajtu ASK je da nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa i da je kao državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova imao platu od 1.173 eura.

Na sajtu ASK trenutno nema podataka o platama za ministre ekonomskog razvoja, sporta i mladih, rada i socijalnog staranja i nauke i tehniloškog razvoja, Gorana Đurovića, Vasilija Laloševića, Admira Adrovića i Biljanu Šćepanović. Na sajtu Vlade postoji i spisak zaposlenih u tim resorima, ali do podataka o njihovim zaradama nijesmo mogli doći.

Radulović: Po stupanju na funkciju nijesu dužni da prijave platu ASK

Predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović objašnjava u izjavi za “Dan” da ministri po stupanju na funkciju nijesu u obavezi da prijave zaradu, ali da to moraju da urade u redovnom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima koji se predaju do 31. marta. On ističe da oni koji su i ranije obavljali javne funkcije treba samo da obavijeste ASK da su promijenili poziciju, ali nemaju obavezu da iznova prijavljuju imovinu i prihode.

“Osim što su u obavezi da prijave redovne godišnje izvještaje u tekućoj za prethodnu godinu, funkcioneri će i dvije godine po prestanku funkcije morati da prijavljuju imovinu i prihode ma gdje bili. U trenutku stupanja na funkciju, kada su neki od njih prijavili stupanje na funkciju, nijesu bili u obavezi da navedu platu, jer je nijesu bili ni primili u tom trenutku”, kaže Radulović.

Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *