Ko najbolje živi u Evropi, dvije zemlje daleko ispred svih

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Evropi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.

U Sloveniji je bila nešto ispod prosjeka – iznosila je 92 posto prosjeka, što je dva postotna boda više nego godinu prije.

Podaci pokazuju značajne razlike među članicama EU-a u BDP-u po glavi stanovnika, objavio je Eurostat. Najbolje rezultate među 27 promatranih zemalja u 2022. ostvarile su Luksemburg i Irska, koje su premašile prosjek EU za 161 odnosno 134 posto.

Danska (36 posto iznad prosjeka), Holandija (30 posto iznad prosjeka), Austrija (25 posto iznad prosjeka), Belgija (21 posto iznad prosjeka), Švedska (19 posto iznad prosjeka) i Njemačka (17 posto iznad prosjeka), prenosi SEEbiz.

Prema statističarima, visoke brojke u Luksemburgu posljedica su činjenice da je veliki broj stranaca zaposlen u zemlji i tako pridonosi njenom BDP-u, ali nisu njeni stanovnici i njihova se potrošnja bilježi u nacionalnim računima zemalja gdje imaju stalno prebivalište.

Visok nivo BDP-a po stanovniku u Irskoj može se djelimično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih firmi za intelektualno vlasništvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *