Jelen: Moramo preduzeti sve mjere da sačuvamo bankarske depozite

Dodajte komentar

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da je spremna da preduzme dalje mjere kako bi osigurala da bankarski depoziti Amerikanaca ostanu bezbjedni zbog turbulencija u bankarskom sistemu.

”Koristili smo mjere da brzo djelujemo kako bismo spriječili prelivanje krize”, rekla je Jelen na saslušanju Odbora za aproprijacije Predstavničkog doma SAD, prenosi Rojters.

”Ovo su sredstva koje bismo mogli ponovo da koristimo za instituciju bilo koje veličine ako procijenimo da bi njen neuspjeh predstavljao sistemski rizik”, dodala je ona.

Jelen je takođe rekla da pritisci u lancu snabdijevanja i troškovi isporuke opadaju i da će na kraju vjerovatno doći do smanjenja inflacije.

Banku Silicijumske doline (SVB) preuzeli su federalni regulatori 10. marta, kao i banku Signičr nekoliko dana kasnije. Više saveznih institucija, uključujući Ministarstvo pravde SAD i Komisiju za hartije od vrednosti, istražuju slučaj SVB.

Predsjednik Komiteta za finansije Predstavničkog doma Patrik Mehenri, rekao je da je prerano reći da li je potreban novi zakon nakon propasti dvije banke, dok je predsjednik Džo Bajden naveo da se bankarska kriza smirila i obećao Amerikancima da su njihovi depoziti sigurni.

Jelen je takođe rekla poslanicima da su Rusija i Kina motivisane da pokušaju da razviju alternativu američkom dolaru, ali i da bi im bilo ”izuzetno teško” da to urade.

”Svakako želim da dolar ostane kao svjetska rezervna valuta iako postoji motiv da Rusija i Kina razviju drugi sistem koji izbjegava upotrebu dolara”, rekla je Jelen.

Euronews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *