Hapšenje “kralja kriptovaluta” u Crnoj Gori: Kvon aterirao prije Dubaija

Dodajte komentar

Južnokorejski državljanin Do Kvon uhapšen je dok je pokušavao privatnim avionom da odleti sa podgoričkog aerodroma u Dubai.

To je Vijestima potvrđeno iz istrage i rečeno da su mu lisice na ruke stavljene zbog falsifikovanja isprava.

U Crnoj Gori boravio je sa lažnim dokumentima, skupa sa Hon Čand Junom, potvrđeno je iz MUP-a.

Iz te institucije saopšteno je da su njih dvojica upotrijebili falsifikovane isprave, prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai.

“Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Provjerama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane. Po nalogu ODT-a od lica su oduzeta tri lap top uređaja i pet mobilnih telefona. Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je raspisana potjernica od strane NCB Seul-Koreja zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje”, saopšteno je iz MUP-a.

Za nekadašnjim, kako ga zovu, “kraljem kriptovaluta”, raspisana je potjernica zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara.

Brojni regionalni i svjetski mediji objavili su juče Vijesti o njegovom hapšenju.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović, kazao je za Vijesti da su dvojica državljana Južne Koreje lišeni slobode po nalogu tužioca Harisa Šabotića zbog sumnje da su počinili krivično djelo – falsifikovanje.

”Nekadašnji ‘kralj kriptovaluta’, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur. Čekamo zvaničnu potvrdu identiteta”, napisao je juče ministar policije Filip Adžić ranije juče na Tviter nalogu.

BBC na srpskom piše da je tridesetjednogodišnji Kvon optužen za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala, poslije kraha tera i luna tokena u maju prošle godine.

U junu prošle godine, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je Do Kvon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur.

Podsjećaju da je crvena Interpolova potjernica međunarodni pravni nalog zemljama širom svijeta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Kvon je, pišu, ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gdje se nalazi.

”Nisam ‘u bjekstvu’ ili bilo šta slično – sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo”, tvitovao je on u septembru prošle godine.

Stejblkoini su dizajnirani tako da im je relativno fiksna cijena i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svijetu, ali vrijednost Tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem tera i luna je propao u maju, kada je cijena oba tokena pala skoro na nulu, a posljedice su pogodile šire kriptotržište.

Sa rekordnih 116 dolara u aprilu, valuta tera sada vrijedi manje od 0,0002 dolara.

Širom svijeta ulagači u ova dva digitalna novčića izgubili su oko 42 milijarde dolara, prema analizi kompanije za praćenje blokčejna Eliptik. Pojedini investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti pokrenule su krivične istrage o krahu.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *