Đavolji advokat obveznica: Nisu one krive

Dodajte komentar

Svjedoci smo turbulentnih dešavanja u bankarskom sektoru. U samo par nedjelja propalo je nekoliko banaka u Sjedinjenim Američkim Državama, od kojih je možda najjače odjeknuo krah Silicon Valley Banka. Kako se kasnije saznalo, jedan od razloga propasti ove banke bilo je neadekvatno upravljanje rizikom, i primoranost da rasproda dugoročne obveznice.

Potres koji je Evropa još jače osjetila bila je kupovina banke Credit Suisse od strane investicione banke UBS Group AG. Kao jedna od posljedica krize u kojoj se našla druga najveća banka Švajcarske, korporativne obveznice vredne oko 16 milijardi švajcarskih franaka u momentu su postale bezvredne.

Takođe je ustanovljena činjenica da cena obveznica nije atraktivna u vrijeme visoke inflacije zbog toga što centralne banke tada podižu kamatne stope, sa kojima po pravilu raste i prinos na dužničke zapise. Sve ovo deluje kao savršena oluja, a kao logično rješenje se nameće okretanje leđa tržištu fiksnih prinosa, bar na neko vrijeme. Ipak, stvari nisu tako jednostavne.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *