Damjanović: Kamatna stopa ispregovarana na najnižem nivou u odnosu na prilike na tržištu

Dodajte komentar

Finansijsko tržište već mjesecima nije povoljno za nova zaduživanja, a uslovi zaduživanja Crne Gore opterećeni su teretom nekih prethodnih, kazao je za Politiku ministar finansija Aleksandar Damjanović na pitanje da li je novo zaduženje države od 100 miliona eura skupa finansijska transakcija.

“U cilju pravovremene raspoloživosti sredstava, u decembru prošle godine započeli aktivnosti s dosadašnjim tradicionalnim, kredibilnim partnerima i u februaru ispregovarali projektovano zaduženje od 100 miliona kod Dojče banke, uz najnižu kamatnu stopu koju je banka mogla da ponudi. Budući da se fiksni dio kamate, takozvana margina, određuje u skladu sa cijenom izvora finansiranja, političkim rizikom zemlje, njenim rejtingom i kretanjem cijena nacionalnih obveznica na tržištu i očekivanom kamatnom stopom na obveznice, smatramo da je kamatna stopa ispregovarana na najnižem nivou u odnosu na prilike na globalnom tržištu i u Crnoj Gori, a ona je i dalje znatno ispod nivoa stope inflacije u Crnoj Gori“, objasnio je Damjanović.

Na pitanje da li je novo zaduženje u skladu sa Zakonom o budžetu, Damjanović je kazao da je ono “u okviru predviđenog limita od maksimalnih 600 miliona eura” dozvoljenih zakonom za ovu godinu, a namijenjeno je transparentnom izmirivanju različitih budžetskih potreba.

“Takozvano skupo zaduživanje prevashodno je posljedica rasta cijena na finansijskom tržištu i ne reflektuje se samo na Crnu Goru, već i na druge zemlje, a porast kamatnih stopa ne odražava se samo na kreditne aranžmane, već i na euroobveznice”, rekao je ministar finansija.

Damjanović kaže da je priča o novom zaduženju “politikanska tendencija, pa se stiče utisak da su zaboravljena neka prethodna, znatno veća zaduženja, u ekonomski i politički znatno stabilnijim vremenima, a s višestruko većim kamatnim stopama u odnosu na tadašnju stopu inflacije”.

Što se tiče trenutnog ukupnog fiskalnog ambijenta Crne Gore, Damjanović je poručio da je on “stabilan i da će država nastaviti da odgovorno i uredno izmiruje sve tekuće obaveze do kraja godine, uz nastojanje da, osluškujući globalne impulse i domaća kretanja, kao i da obezbijedi dugoročnu održivost i stabilnost”.

Politika

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *