Vlasnici AT1 obveznica Credit Suissea tužiće švajcarsku vladu

Dodajte komentar

Više američkih investitora banke Credit Suisse najavio je da će tužiti švajcarsku vladu za otpis obveznica AT1 u okviru hitne prodaje banci UBS. Švajcarski regulator prethodno je saopštio da će AT1, koje se smatraju relativno rizičnim investicijama, biti svedene na nulu, dok će investitori u akcije dobiti isplate kao dio preuzimanja.

Dejvid Benamo (David Benamou), glavni investicioni službenik u Axiom Alternative Investments i vlasnik obveznica Credit Suisse, rekao je da će se pridružiti tužbi zajedno sa „vjerovatno većinom vlasnika obveznica“, prenosi CNBC. Advokatska kancelarija Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan okupila je međunarodni tim pravnika koji će eventualno podnijeti tužbu.

Kancelarija je saopštila da njen pravni tim vodi razgovore sa određenim brojem vlasnika AT1 obveznica Credit Suisse, koji predstavljaju značajan procenat ukupne nominalne vrijednosti obveznica. Posle zajedničkog sastanka investitora sa advokatima biće odlučeno o pravnom načinu potraživanja obezvrijeđene imovine.

Obveznice su nastale nakon globalne finansijske krize kao sredstvo za skretanje rizika sa poreskih obveznika. Otpis obveznica Credit Suisse predstavlja najveći gubitak ikada nanijet investitorima u AT1. Odluka švajcarskih vlasti da promjeni ranije uspostavljena pravila i da diskriminiše vlasnike AT1 obveznica u odnosu na investitore u kapital, opasna je zbog narušavanja povjerenja u klasu imovine i prijeti potencijalnim prelivanjem na globalna tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *