CBCG: Novo računanje kašnjenja otplate kredita neće uticati na obračun zatezne kamate

Dodajte komentar

Od 1. aprila počinje primjena odredbe Odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, odnosno brojanja dana kašnjenja u ispunjavanju obaveza dužnika, podsjećaju iz Centralne banke Crne Gore.

“Primjena novih pravila za stupanje dužnika u status neispunjenja obaveza imaće uticaj na regulatorni tretman pojedinih izloženosti, dok će se računanje dana kašnjenja u otplati obaveza prema bankama i obračun zatezne kamate za kašnjenje, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, vršiti na isti način kao i prije primjene navedene regulative”, preciziraju iz vrhovne monetarne institucije.

CBCG navodi da je sprovela više analiza kako bi ocijenila spremnost banaka da počne primjenu nove regulative, kao i analizu uticaja na nivo nekvalitetnih kredita.

“Na osnovu podataka dostavljenih od strane kreditnih institucija, očekivani uticaj primjene novih pravila na nivo nekvalitetnih kredita neće imati materijalan značaj”, ističu u saopštenju.

Iz CBCG takođe navode da je Odluka o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija dio novog regulatornog okvira koji je u primjeni od 1. januara prošle godine i u potpunosti je usklađen sa relevantim regulatornim okvirom Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *