Kineski predsjednik Si Đinping sastao se u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Dodajte komentar

Kineski predsjednik Sji Đinping sastao se u Kremlju sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Dvojica predsjednika imala su detaljnu i iskrenu razmjenu o odnosima Kine i Rusije i pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Centralna kineska televizija.

Si je naglasio da postoji duboka istorijska logika da odnos Kine i Rusije stigne tamo gde je danas. Kina i Rusija su jedna drugoj najveći susjedi i sveobuhvatan strateški partner koordinacije. Obije zemlje vide svoj odnos kao visok prioritet u svojoj ukupnoj diplomatiji i međunarodnim odnosima.

„Kina uvek podržava nezavisnu spoljnu politiku. Konsolidovati i dobro razvijati odnose Kine i Rusije je strateški izbor koji je Kina napravila na osnovu sopstvenih fundamentalnih interesa i preovlađujućih kretanja u svijetu“, rekao je Si.

Si je rekao da bi dvije zemlje trebalo dodatno da prodube praktičnu saradnju na raznim poljima i pojačaju koordinaciju i saradnju na multilateralnim platformama, kao što su UN, da bi se podstakao njihov nacionalni razvoj i podmlađivanje i stvorio bedem za mir i stabilnost u svijetu.

Putin je uputio toplu dobrodošlicu Siju zbog posjete Rusiji i još jednom mu srdačno čestitao na reizboru na mjesto kineskog predsednika.

Dvije strane su imale detaljnu razmjenu mišljenja o pitanju Ukrajine.

Si je naglasio da se, po pitanju Ukrajine, grade glasovi za mir i racionalnost.

„Većina zemalja podržava ublažavanje tenzija, zalaže se za mirovne pregovore i protiv je dodavanja goriva u vatru. Istorije pokazuje da konflikti na kraju moraju da se riješe dijalogom i pregovorima“, kazao je „Kina je objavila dokument o svom stavu o krizi u Ukrajini, zalažući se za političko rešenje krize i odbacujući hladnoratovski mentalitet i jednostrane sankcije“.

Putin je sa svoje strane rekao da Rusija cijeni Kinu što dosledno podržava nepristrasnu, objektivnu i izbalansiranu poziciju i zalaže se za pravednost i pravdu po glavnim međunarodnim pitanjima.

„Rusija je pažljivo proučila dokument o stavu Kine o političkom rešenju pitanja Ukrajine i otvorena je za razgovore za mir. Rusija pozdravlja Kinu da igra konstruktivnu ulogu u tom pogledu“, naglasio je Putin.

Izvor: Mediabiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *