Kako naučiti dijete da ispravno koristi karticu?

Dodajte komentar

Davanje džeparca za školsku užinu i druge sitnice nešto je što ste počeli da praktikujete. Dešavalo vam se da nemate dogovoreni iznos kod sebe, pa budete prinuđeni da odete do prodavnice i „razbijete“ novčanicu. Nekad vas nije volja pa date djetetu veći iznos, koji se često  potroši u kraćem periodu. Nije vam strano ni da zaboravite da ostavite džeparac djetetu. To su već muke za sebe. Razmišljate da bi sa karticom sve bilo lakše. Uostalom, znate to po sebi.

Međutim, dijete i kartica – o tome biste ipak razmislili dvaput: da nije ipak još rano za to, hoće li dijete umjeti da se snađe i podigne gotovinu sa bankomata i da li će stalno voditi računa da ne izgubi karticu… Pitanja je dosta, a na svako odgovaramo redom. Za početak, sagledajte sve prednosti i mane davanja džeparca na kartici, a u nastavku pronađite savjete koji će vam pomoći da naučite dijete da ispravno koristi karticu.

Kod plaćanja karticom u prodajnim objektima najvažnije su dvije stvari

Za sve manje kupovine, one čiji iznos ne prelazi 40 €, objasnite djetetu da je dovoljno samo primaći karticu terminalu za plaćanje. Ovo će biti idealno za kupovinu užine u pekari ili školskog materijala u knjižari. Za sve kupovine iznad ovog iznosa dijete će morati da unese PIN kod. Pokažite djetetu na primjeru stvarne kupovine kako funkcionišu stvari kod obje varijante, jer će tako najlakše usvojiti znanje.

Druga stvar tiče se pomenutog PIN koda. Poželjno je da PIN kod bude kombinacija cifara koje će lako zapamtiti, ali ne i niz od istih cifara ili datum rođenja, a ukoliko želite PIN kod možete skupa sa djetetom promijenti na bankomatu i odabrati kombinaciju cifara koju će dijete lako zapamtiti.

Dijete treba da zna da PIN kod nikada i ni sa kim ne smije dijeliti.

Kada se dijete izvješti sa plaćanjem karticom, objasnite mu koliko je praćenje potrošnje važno. Ako ugovorite besplatan Erste račun za maloljetna lica, osim besplatne debitne kartice, bez naknade ćete do djetetove 18. godine koristiti Erste info (SMS i Viber), servis koji upravo tome i služi. Putem ovog servisa uvijek ćete imati informaciju o stanju na računu, ali i prilivima i odlivima sa računa. Što ranije osvijestite dijete o pojmu i važnosti finansijskog zdravlja, to bolje za njegovu budućnost, zar ne?

Šta kada plaćanje karticom nije opcija?

Kada nam je neophodna gotovina, idemo pravo do bankomata i podižemo gotovinu. To znate, a tome treba i da naučite dijete vodeći se savjetima za bezbjednu upotrebu bankomata. Pođite sa djetetom do Erste bankomata i kažite mu da ovdje uvijek može pronaći najbliži bankomat, bez obzira na to da li se nalazi u svom gradu ili je na školskom izletu u nekoj drugoj opštini.

Ne zaboravite da pomenete da Erste karticom gotovinu podiže sa Erste bankomata, jer jedino tako to može učiniti besplatno.

Pokažite djetetu kako može podići gotovinu, ali i ostale opcije koje su dostupne na bankomatu. Pogledajte zajedno bankomat i ne zaboravite da pomenete da Erste karticom gotovinu podiže sa Erste bankomata, jer jedino tako to može učiniti besplatno. Čak i u situaciji kada zaboravi kako se bankomat koristi ili kada se desi da bankomat proguta karticu, važno je da odmah zatraži pomoć isključivo od vas, kao i da vas brzo obavijesti u slučaju da primijeti da je kartica nestala.

Vjerujete da će dijete karticu najviše koristiti za onlajn kupovinu?

Digitalne igre, servisi za streaming muzike, filmova i serija, porudžbine stripova i knjiga iz inostranstva – ako je to sve što vaš mališan jedva čeka, čitajte dalje. Možda vam se čini da vaše dijete sve ovo zna bolje od vas, ali ne može škoditi da se prije nastavka avanture zajedno podsjetite koje podatka je u redu dijeliti na internetu, a koje ne. i podjednako važno – gdje je u redu ostavljati osjetljive podatke.

Prije bilo kojeg klika kažite djetetu da provjeri da li veb-stranica počinje sa https ili vidi li mali katanac na početku. Isto tako, pokažite djetetu koliko lažne stranice na društvenim mrežama mogu uvjerljivo izgledati i da je zato oprez uvijek neophodan.

Ako je dijete učestvovalo u nagradnim igrama na društvenim mrežama, recite mu da podatke sa kartice nipošto ne dijeli i da ne ulazi na sumnjive linkove jer joj/mu je neko javio da su „baš nju/njega odlučili da nagrade“.

Možete se dogovoriti sa djetetom da podaci sa kartice i PIN kod budu samo vaša, strogo povjerljiva tajna, a sredstva na njoj djetetov kovčeg sa blagom. Ako sve ovo primijenite i zajedničkim uvidom u potrošnju shvatite da je dijete stvorilo dobre temelje, možete preći na dalje stvaranje dobrih finansijskih navika, poput štednje. Prvi put kada dijete priušti sebi nešto za šta je više mjeseci ostavljalo novac sa strane, njegova sreća, baš kao i vaš osjećaj ponosa, biće neprocjenjivi. A ako na tom putu otkrijete nove trikove koji su vam u tome pomogli, jedva čekamo da ih podijelite sa nama. Srećno! 🙂

Izvor: Erste banka

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *