Zajednički korak Feda i pet velikih Centralnih banaka za povećanje likvidnosti

Dodajte komentar

Centralne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kanadi, Velikoj Britaniji, Japanu, Švajcarskoj i drugim evropskim zemljama odlučile su da povećaju učestalost operacija linije za valutni ugovor o razmjeni, odnosno valutni swap u američkim dolarima, javlja Anadolija.

U zajedničkom saopštenju američkog Feda i pet velikih Centralnih banaka objavljeno je da je preduzet koordiniran korak za povećanje likvidnosti kroz postojeće aranžmane za valutni swap u američkim dolarima.

Centralne banke, koje trenutno nude transakcije u dolarima, dogovorile su se da promijene učestalost fjučersa sa sedmičnih na dnevnu, kako bi povećale efektivnost linije za valutni ugovor o razmjeni.

U saopštenju se navodi da će svakodnevni rad početi danas i da će trajati najmanje do kraja aprila.

Istaknuto je da linija za valutni ugovor o razmjeni između Centralnih banaka djeluje kao važan oslonac likvidnosti za ublažavanje pritisaka na globalnim tržištima finansiranja, čime značajno pomaže da se ublaže efekti pritisaka na kreditiranje stanovništva i ekonomije.

Korak koje su velike Centralne banke preduzele da povećaju likvidnost uslijedio je nakon što je najveća švajcarska banka UBS objavila da će kupiti banku Credit Suisse, pogođenu krizom.

Navedeni korak neki analitičari protumačili su kao produbljivanje zabrinutosti zbog najnovijih dešavanja u finansijskom sistemu u SAD-u i Evropi.

Linija za valutni ugovor o razmjeni, ili valutni swap (engl. swap line) je sporazum između Centralnih banaka o međusobnoj razmjeni valuta svojih zemalja. Na ovaj način se čuvaju zalihe valute na raspolaganju za trgovinu sa drugom Centralnom bankom po tekućem kursu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *