I Udruženje banaka Crne Gore obilježava Globalnu sedmicu novca

Dodajte komentar

Obrazovanje djece i mladih o njihovim socijalnim i ekonomskim pravima i obavezama je ključno za stvaranje generacije sposobnih odraslih ljudi koji mogu da donose mudre odluke za svoju budućnost, ističu iz Udruženja banka Crne Gore.

Ovo udruženje finansijskih instuticja koje posluju u Crnoj Gori pridružilo se obilježavanju Globalne nedelje novca koju je pokrenuo Child&Youth Finance International (CYFI), a ciljem da inspirišu djecu i mlade da uče o novcu, štednji, stvaranju sredstava za život, zapošljavanju i postajanju preduzetnicima.

“Ovogodišnji Evropska sedmica novca traje od 20-26. marta, kako bi se finansijskim obrazovanjem unaprijedio nivo finansijske pismenosti i omogućilo djeci, mladima i građanima sticanje finansijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. Moto ovogodišnjih aktivnosti je ‘Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost’ i fokusirana je na održivost i podizanje svijesti pojedinca u kontekstu finansijskog ponašanja prema okolini i društvu”, dodaju iz UBCG.

Oni podsjećaju na značaj da izgrađivanja pametnih navika štednje od ranog djetinjstva, kako bi se kultivisale ključne vještine upravljanja novcem za kasnije u život.

“Razvijanje vještina za život, ili dobijanje preduzetničke obuke, podržava djecu i mlade da odgovorno razmišljaju o svojoj budućnosti, karijeri, da razvijaju svoje sklonosti i usavršavaju se u oblastima koje vole, a koje će im omogućiti kvalitetan život, ili izgrade sopstveni poslovanje i razvoj svoje karijere. Udruženje banaka Crne Gore i ove godine ima pojačane aktivnosti u ovom smislu kroz predavanja koja će održati po školama i fakultetima Crne Gore podržavajući finansijsku edukaciju djece i mladih”, zaključuju iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *