Euribor u posljednjih nedjelju dana na silaznoj putanji

Dodajte komentar

Još desetak dana je ostalo do kraja marta, a to znači i do novog obračuna rate kredita za sve bankarske klijente koji imaju zajmove sa varijabilnom kamatnom stopom koja uključuje tromjesečni euribor (3M).

Konkretno, vrijednost euribora od 31. marta biće korišćena u obračunu kamate za aprilsku, majsku i junsku ratu kredita, nakon čega će banke svoje klijente obavestiti o novom iznosu mjesečnih obaveza.

S obzirom na to da kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac – Euribor (Euro Interbank Offered Rate) konstantno raste još od marta 2022. godine, korisnici svakako mogu očekivati da će im rata biti nešto veća.

U prethodnih nekoliko kvartala rate kredita su rasle od desetak, pa do više od 50 eura, a bankari podsjećaju da je svaka računica individualna i zavisi od konkretnog zajma – visine kredita, ukupne kamate i varijabilnog dela, roka otplate, već otplaćenog dela… Što je kredit u kasnijoj fazi, to je manji udio kamate u mjesečnoj rati, pa je manje i povećanje rate.

Euribor je sastavni dio varijabilne kamatne stope za kredite indeksirane u eurima.

Trenutna vrijednost tromesečnog euribora je 2,750 odsto, a u posljednjih desetak dana zabilježio je prvi veći pad u posljednjih godinu dana. Pošto se 10. marta opasno približio granici od tri procenta (2,978 odsto), u narednih nedjelju dana je išao silaznom putanjom, piše Biznis.rs.

Početkom 2022. godine 3M euribor bio je u minusu i imao je vrijednost -0,57 odsto, da bi na startu ove godine stigao do 2,162 odsto.

Vrijednost tromjesečnog euribora na dan 17. marta iznosi 2,75 odsto, što je povećanje od 3,32 procenata otkako su kamatne stope počele da rastu. To u praksi znači da vaša kamata danas iznosi 5,25 procenata, a to je skoro tri puta više u odnosu na početak prošle godine.

Kada je riječ o šestomjesečnom euriboru, njegova trenutna vrijednost je 3,055 odsto, a granicu od tri procenta premašio je 1. februara. Prethodnu liniju od dva odsto preskočio je u oktobru prošle godine.

Kretanje 6M euribora tokom marta 2023. godine
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *