Tokenizacija nekretnina i vizija Crne Gore kao finansijske arene za takmičenje među globalnim investitorima – izvodljivost, prednosti i pravna podrška

Dodajte komentar

U današnjem digitalnom dobu, tehnološki napredak donosi bolje i sigurnije pristupe tradicionalnim ekonomskim sektorima, uključujući i tržište nekretnina.

U Crnoj Gori, tokenizacija nekretnina postaje sve zanimljivija i značajnija tema u osiguravanju sigurnosti pravnog prometa, povećanju kapaciteta ovog sektora za investitore, uz podršku stručnih pravnika i ekonomista sposobnih da izbjegnu nesporazume i sudske postupke.

Šta je tokenizacija nekretnina?

Tokenizacija predstavlja proces digitalnog predstavljanja vlasničkih prava nad nekretninama putem tokena na blockchain tehnologiji. Ovaj pristup omogućava fragmentaciju vlasništva nad nekretninom na manje djelove, koji se zatim mogu prodati ili trgovati kao digitalni tokeni. Svaki token predstavlja određeni dio vlasništva nad nekretninom i ima jasno definisana prava i obaveze.

Sigurnost pravnog prometa za investitore i izbjegavanje sudskih sporova

Jedan od ključnih benefita tokenizacije nekretnina je dostupnost crnogorskog tržišta širem krugu globalnih investitora i povećana sigurnost pravnog prometa uz odgovarajuću pravnu podršku. U tom smislu, tokenizaciju nekretnina bi trebalo da izraste u snažnu alatku u prometu vlasništva, za koju što prije treba obezbjediti pravni, institucionalni i administrativni ekosistem.

Na žalost, postojeći problem PODNORMIRANOSTI blokčejn vlasništva u Crnoj Gori i zabrinjavajući nedostatak formalnih propisa u ovoj oblasti i dalje ne dozvoljavaju veći priliv investicija na ovaj način. Rudimentarne procjene godišnjeg prometa na tržištu tokena u svijetu prelaze milijarde eura godišnje. Valja napomenuti da tržište vlasničkih tokena predstavlja “mlađu sestru” daleko razvijenijem tržištu blokčejn finansijskih sredstava kao što su Bitcoin, Etherum i mnogi drugi.

Upravo ova rana razvojna faza globalnog tržišta tokena može biti veliki džek-pot za naše tržište jer vrijednost blokčejn instrumenata eksponencijalno raste, bez obzira na razumne rizike i amplitude koji prate razvoj svih novih tržišta. U svakom slučaju tokenizacija vlasništva predstavlja jasnu budućnost svojinskih prava, pa bi za Crnu Goru bilo krajnje dragocjeno da donošenjem potrebnih propisa što prije omogući globalnu utakmicu na nacionalnom investicionom tržištu.

Primjena tokenizacije u Crnoj Gori

Implementacija tokenizacije nekretnina uz odgovarajuću pravnu podršku kako u fazi normiranja, tako i u fazi realizacije pojedinačnih projekata može imati značajan uticaj na razvoj domaćeg tržišta nekretnina. Povećana sigurnost pravnog prometa i veća privlačnost za investitore uz izbjegavanje sudskih postupaka mogu dovesti do novog velikog talasa investicija u nekretnine, što će definitivno stimulisati ekonomski rast kroz ozbiljno snaženje sektora nekretnina.

Najzad, tokenizacija nekretnina predstavlja inovativan pristup koji može transformisati tradicionalno tržište nekretnina u Crnoj Gori, te omogućiti brži promet svojinskih instrumenata uz podršku stručnih pravnika koji bi doveo do otvaranja novih mogućnosti za razvoj ovog sektora i doprinio institucionalnom, administrativnom, pravnom i ekonomskom prosperitetu zemlje.

U tom cilju, pravni tim Zajedničke Advokatske Kancelarije ČARMAK/GLIGOROVIĆ želi da pomogne podizanju svijesti institucionalnih, investicionih i profesionalnih zajednica u Crnoj Gori, odnosno onog kruga apsolutnih interesenata ovog koncepta, koji još uvijek nisu u potpunosti svjesni benefita, realne izvodljivosti i strateške održivosti koncepta tokenizacije vlasništva.

Svi zajedno bi trebalo da se snažno potrudimo da u što ranijoj budućnosti postanemo dio profesionalne “kritične mase” koja će od crnogorskog tržišta nekretnina izgraditi globalni takmičarski teren za održavanje velikih investicionih utakmica u kome će interes naći svi učesnici na tržištu, a koji će radikalno povećati broj visoko plaćenih profesionalnih poslova i fond visokih profesionalaca u okviru domaće radne snage.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *