Donja Lastva rekorder sa 5.000 eura za kvadrat

Dodajte komentar

Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala lani, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su u razgovoru za Pobjedu predstavnici agencija za nekretnine.

Oni ističu da je u Podgorici tražnja za kupovinom stanova u prva dva i po mjeseca nešto manja nego lani, ali da nije došlo do pada cijena, koje su ostale na novou iz posljednjeg kvartala 2022. Naveli su daje interesovanje za stanove na Primorju manje za 35 odsto.

Mirnija faza

“Trenutno je tržište i dalje veoma aktivno s naznakama da ulazimo u mirniju fazu, ukoliko opet ne dođe do nekih nepredvidivih promjena, na koje smo mi kao malo tržište osjetljivi”, kazao je Pobjedi vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

Naveo je da su i dalje traženi stanovi u zakup, ali daje sada ponuda nešto bolja nego par mjeseci unazad.

“Tu ulazimo u stabilizaciju i možemo očekivati blagi pad rente, ali svakako ne vraćanje na nivo od prije februara 2022. godine. I tražnja za kupovinom stanova je nešto manja nego u isto vrijeme prošle godine, kada su inflacija, geopolitičke prilike i strah od širenja rata po Evropi uticali da se novac ulaže u stabilnije čuvare vrijednosti što nekretnine svakako jesu”, saopštio je Mišković.

Prema njegovim riječima na osnovu transakcija u okviru njegove agencije cijena kvadrata održala se na nivou iz posljednjeg kvartala prošle godine, pa je prosječna cijena stanova u Podgorici 1.500 eura po kvadratu.

“Cijene se kreću od 1.100 eura za starogradnju do 2.000 eura u novogradnji na traženijim lokacijama. Izuzeci su solidarna izgradnja, gdje se kvadrat kreće oko 700 eura, kao i luksuzni objekti gdje je kvadrat2.500 eura”, precizirao je Mišković.

Naveo je da ima niz razloga rasta cijena u prethodnih godinu, ali su glavni globalna inflacija, poskupljenje građevinskog materijala, rast zarada primjenom programa “Evropa sad” kao i velika tražnja usljed povećanja cijena rente.

“Očekivanja su da će se prodajne cijene narednih godinu do dvije održati na ovom nivou, a kod rente možemo očekivati blagi pad. Iako i dalje postoji veliki interes za rentiranje, cijene su niže jer je ponuda veća”, rekao je Mišković.

Izvršni direktor agencija Montenegro prospekt Ivan Dašić kazao je da su u prva dva mjeseca ove godine cijene niže 35 odsto.

“Razlozi su kako globalne prirode, u vidu recesije u Zapadnoj Evropi i Americi, nagoveštaji krize u finansijskom sektoru, tako i lokalni koji se najviše ogledaju u po većanju cijena u odnosu na početak prošle godine koji se najviše desio zbog prošlogodišnje ekspanije tražnje. Za agencije ovakav trend znači da moraju uložiti pojačane napore da bi došli do neophodnog broja upita i klijenata”, kazao je Dašić i dodao da su u odnosu na početak prošle godine, cijene stanova i kuća porasle 20 do 25 odsto.

Primorje

Dašić je naveo da Herceg Novi ima prilično raznoliku ponudu i cij ene stanova se kreću od 2.000 do 2.500 eura, po kvadratu, a za bolje lokacije 3.000 eura.

“Tivat je popularan i cijene su od 2.500 do 3.000 eura za kvadrat, dok se u ekskluzivnoj zoni Donje Lastve cijene kreću od 3.500 do čak 5.000 eura”, istakao je Dašić.

U kotorskom Starom gradu kvadrat je 4.000 eura, u Stolivu, Prčanju i Muu 2.600 do 3.000 eura po kvadratu, a u Dobroti, Ljutoj i Orahovcu 2.800 do 3.000 eura.

“U užem centru Budve kvadrat u starijoj gradnji je 3.500 eura, a u novoj 4.000. Van ekskluzivne zone kvadrat će koštati od2.500 do 3.500 eura, dok se zoni Bečići Rafailovići cijena kreće od 1.900 eura za stariju gradnju do 4.000 eura za novogradnju”.

On je naveo da se u Baru stara gradnja, kojoj je potrebna renovacija, može naći za 1.600 eura po kvadratu, dok za novogradnju treba izdvojiti minimum 2.000 eura.

“Ukoliko se i u ostatku godine zadrži tendencija manjeg interesovanja za kupovinu nekretnina u odnosu na prošlu godinu, tržište će morati da odreaguje sniženjem cijena, mada jedna od glavnih odlika ovoga tržišta j e cij enovna nefleksibilnost, to jest spor odziv za smanj enjecijenakao odgovor narealno smanjenje tražnje”, zaključio je Dašić.

Nelojalna konkurencija ometa rad agencijama

Prema riječima Miškovića agencije za nekretnine generalno imaju posla, naročito one koje su duže prisutne na tržištu.

“No svjedoci smo da na ovom tržištu, naročito u posljednjih godinu, cvjeta nelojalna konkurencija i nelegalno poslovanje te da se svako ko može na bilo koji način bavi posredovanjem kao nekim vidom lake zarade”, kazao je Mišković.

On smatra da to ima negativne uticaje i na imidž Crne Gore kao investicione i turističke destinacije, kao i negativne fiskalne uticaje na budžet, a naročito na ukupni poslovni ambijent.

“Stoga nam je što prije potreban zakon i pravna regulacija tržišta na čemu aktivno radimo”, poručio je Mišković.

Cijena rentiranja u Podgorici od 230 do iznad 1.000 eura

Mišković je rekao da su stanarine u Podgorici na nivou posljednjeg kvartala prošle godine.

“I tu se situacija nije mijenjala osim u dijelu nešto manje tražnje i nešto bolje ponude ali to za sada nije rezultiralo nekim pomjeranjima po pitanju cijene rente. Cijene namještenih garsonjera su od 230 do 350 eura, jednosobnih namještenih stanova od 300 do 650 eura, dvosobnih od 450 do 1.000 eura, dok je cijena rentiranja trosobnih iznad 1.000 eura”.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *