Centralna banka Rusije zadržala ključnu kamatnu stopu na 7,5 odsto

Dodajte komentar

Upravni odbor Centralne banke Rusije održao je sastanak na kojem se razgovaralo o ekonomskoj situaciji u državi, a posebna pažnja posvećena je pitanju ključne kamatne stope.

Iako je inflacija i dalje prisutna u državi, iz ove institucije su saopštili kako će Rusija zadržati ključnu kamatnu stopu na 7,5 odsto.

“Trenutne stope rasta cijela ostaju umjerene. Inflatorna očekivanja stanovništva značajno su smanjena, ali ostaju na povišenom nivou, kao i cjenovna očekivanja”, naveli su.

Takođe, iz ove institucije su poručili kako će Centralna banka donositi dalje odluke o ključnoj stopi uzimajući u obzir stvarnu i očekivanu dinamiku inflacije u odnosu na proces ekonomskog restrukturiranja.

“Prema prognozi Centralne banke Rusije, uzimajući u obzir trenutnu monetarnu politiku, godišnja inflacija u 2023. godini kretaće se između pet i sedam odsto, dok bi u 2024. godini trebalo da se vrati na četiri odsto”, naglašeno je.

Ključna kamatna stopa u Ruskoj Federaciji održava se na nivou od 7,5 odsto od septembra 2022. godine. Prema informacijama iz krovne finansijske institucije, o novom povećanju ili smanjenju ključne kamatne stope razgovaraće se u aprilu ove godine.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *