Voli: Uvećanja cijena nemaju nikakve veze sa rastom marže, a kamoli sa ektraprofitom

Dodajte komentar

Volijeve marže su uvijek iste, ne rastu – za sada, a ako nameti nastave da rastu – sigurno će morati, stav je te trgovačke kompanije.

Kako pojašnjavaju, na nabavnu cijenu ne utiču jer je određuju proizvođači, a krajnju cijenu određuje suma: nabavne cijene, troškova prevoza i skladištenja uz kontrolu kvaliteta, zatim akciza, carina, prelevmana i poreza na dodatu vrijednost.

“Kritike da su marže koje primjenjujemo drastično više u odnosu na zemlje EU su zlonamjerne i populističke, a nekad je u pitanju i neznanje”, dodaju iz ove trgovačke kompanije.

Kažu i da su “na raspolaganju svim institucijama da analiziraju razloge uvećanja cijena koje nemaju nikakve veze sa rastom marže, a kamoli sa ektraprofitom”.

Ipak, navode da je njihova bruto marža u prošloj godini veća za 1,19 odsto u odnosu na 2021, ali da je rast profita samo posljedica većeg prometa.

“Znamo da zbog inflacije rastu troškovi i da marža mora biti veća, ali sa bruto maržom većom za 1,19% nema ekstraprofita. Marže kod nas su 7-8% niže nego što je to slučaj u EU. Podsjećamo da su u vrijeme kovid krize i obustava izvoza trgovci bili ti koji su uspjeli da održe kontinuitet snabdijevanja… Porast prometa je u prošloj godini omogućio da povećamo plate našim radnicima i izborimo se sa inflacijom. Jasno je  da ogovorni privatni sektor koji izmiruje svoje obaveze puni budžet, a još još jasnije da i zaposleni u privatnom sektoru treba da imaju stabilna primanja”, dodaju iz Volija.

Kao primjer navode i formiranje cijene traženog sira koji uvoze iz zemlje Evropske unije:

 

Ističu da su cijene povećane i zbog rasta PDV-a, a da će dodatno rasti zbog najavljenog kriznog Zakon o solidarnom doprinosu.

“Cilj nam je da i ubuduće budemo društveno odgovorni i da finansiramo projekte od socijalnog značaja, a sa novim nametima, to nažalost, nećemo moći. Naša ogovornost je velika, kako prema zaposlenima tako i prema svim privrednim subjektima i pojedincima, a pogotovo prema crnogorskim proizvođačima, svima koji su dio našeg poslovanja i radimo za dobrobit  i razvoj naše ekonomije. Kada je u pitanju kupovna moć, to nije nešto na šta mi možemo uticati. Svi oni koji se oglašavaju u medijima sa navodima da ostvarujemo ekstreman profit sa neograničenim i drastičnim maržama, treba da se manu populističkih priča i rušenja crnogorske ekonomije i zajedno sa istom da rade na tome da izađemo iz krize”, zaključuje se u saopštenju kompanije Voli.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *