Damjanović: Zaduženje zavisi od globalnih dešavanja, isplate penzionerima kad stigne novac od EU

Dodajte komentar

Svima jasno da zaduženje najvećim dijelom zavisi od globalnih dešavanja, a kreditni rejting Crne Gore govori o povjerenju najrenomranijih kuća u politiku vlade i ministarstva, kazao je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović u emisiji Link Radija Crne Gore komentarišući najnoviji kredit kod Dojče banke od 100 miliona eura.

“Svima koji kritikuju zaduženje samo jedan mali podatak da je republika Turska, moćna ekonomska sila, koja ima isti kreditni rejting kao Crna Gora emitovala obveznice po 8,5 procenata upravo kada je Crna Gora imala ovo zaduženje”,kazao je on.

Istakao je da je Sjeverna Makedonija koja ima bolji kreditni rejting, emitovala obveznice 7,8 procenata.

“To je samo pokazatelj da zaduženje najvećim dijelom zavisi od globalnih finansijskih dešavanja. Mi činimo sve što je u našoj moći da blagovremeno pregovaramo i da sa najrelevantnijim finanijskim partnerima imamo aranžman koji je jedino moguć”, zaključio je ministar.

Damjanović je kazao da naplata poreza, akciza i dodatni prihodi mogu da smanje potrebu za dodatnim zaduživanjem od pola miliona.

“Radimo na tome da kompletan limit zaduženja ne utrošimo”, rekao je Damjanović.

On je rekao da trenutno nema potrebe za aranžmanom sa MMF-om iako nam on stoji na raspolaganju.

Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona eura državi, kazao je Damjanović.

“Do 20. je to nemoguća misija, bez da se to desi danas. Ne moramo čekati ni narednu penziju, već to možemo isplatiti i vanredno kada stignu sredstva”, kazao je Damjanović.

Istakao je da uplatu EK očekuju u narednih deset do 15 dana. Za pomoć penzionerima i maretijalno ugroženim porodicama od tog iznosa izdvaja se 8,5 miliona.

“U momentu kada Evropska komisija uplati sredstva, to očekujemo narednih dana, odmah nakon toga očekuje se da se napravi jedna varijanta, da se ne čekajući rebalas koji bi prihodovao ova sredstva, da se iz tekuće rezerve izdvoji novac da se izvrši isplata. Nećemo čekati, već će se islata izvršiti iz tekuće rezerve čim legnu sredstva od EK”, kazao je Damjanović.

Objasnio je da iz sredstava EK ne može biti izdvojiti novac za nezaposlene, jer su ona precizno definisana.

Vrijeme za ograničavanje marži

Damjanović smatra da se mora ponovo reaktualizovati ograničavanje trgovačkih marži.

“Vidjećete profite maloprodajnih lanaca koji će ovih dana izaći. Oni su u rangu profita banaka”, rekao je on.

Kaže da su maloprodajni lanci najveći profiteri posljednjih godina.

“Korijeni su u nezajažljivom profitu vlasnika maloprodajnih lanaca koji su iskoristili rast energenata i inflacije da podignu cijene. A kada su se cijene spustile nije bilo ni elementarne odgovornosti da se te cijene vrate”, kazao je ministar.

Ističe da država mora da prenebregne to da ne dođe do nestašica.

Smanjenje akciza na gorivo

Damjanović je rekao da je trenutno situacija na tržištu energenata stabilna, te da neće doći do smanjenja akciza na gorivo osim ako cijene ne porastu radikalno.

On je objasnio da je budžet Crne Gore izgubio 50 miliona eura prethodnim ograničavanjem cijena goriva.

“Da li ti koji predlažu uvođenje ovih mjera imaju alternativu za tih 50 miliona koje bismo ponovo izgubili”, kazao je on i dodao da je “lako biti pametan na Tviteru”.

Ističe da su cijene na nivou prosjeka regionu.

“Ukoliko dođe do nestabilnosti na tržištu energenata i ukoliko radikalno cijena porastu mi ćemo iste sekunde ponovo intervenisati, ali da to radimo iz ove perspektive kada za to nema potrebe, treba biti na zemlji”, rekao je ministar.

Prihodi bolji od planiranih, finansiranje stabilno

Ministar je kazao da država ima bolje prihode od planiranih.

“Imamo nekih 10 procenata konstantno više nego što smo planirali. Tu je definitivno potrošnja uvećana”, rekao je on.

Kada je riječ o suficitu koji je iskazan u januaru, on objašnjava da dobar dio obaveza sada dolazi na izmirenje.

“Tako da je taj suficit trenutnog karaktera. To treba gledati u dužem periodu. Imamo stabilno finansiranje budžeta i imamo obezbijeđen finansijski okvir do početka turističke sezone”, rekao je on.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *