Račun Instituta Igalo na kratko odblokiran, radnicima konačno plata

Dodajte komentar

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Vuk Kadić kazao je da su izašli u susret Institutu “Simo Milošević” onoliko koliko su bili u mogućnosti, te avansno uplatili 652.000 eura kako bi se omogućila isplata decembarske plate, od kojih je 300.000 eura otišlo trenutna potraživanja po pravosnažnim sudskim presudama na osnovu tužbi zaposlenih za neadekvatno obračunate koeficijente.

Sada je ovoj ustanovi, ponovo blokaran račun, zbog duga prema EPCG, koji iznosi 650.000 eura

Istakao je da se problemi u Institutu ne mogu riješiti jednom pomoću, ili avansnom uplatom, jer su u pitanju su problemi koji zahtijevaju opštu i temeljnu analizu.

“U petak smo imali sastanak sa predstavnicima Instituta, mi smo uspjeli da postignemo jedino moguće rješenje, onoliko pomoći koliko može Fond da izađe u susuret, a to je uplata 652.000 eura. Mi smo uplatili ta sredstva, tako da će radnici dobiti decembarsku platu”, kazao je Kadić.

Dodao je i to da rješenje za isplate preostalih zaostalih zarada treba tražiti na drugoj adresi.

“Institutut nije javna zdravstvena ustanova koja se finansira iz budžeta. Jedan dio sredstava se finansira iz budžeta, a to je onaj dio sredstava koji oni pružaju usluge našim osiguranicima”, objasnio je Kadić.

Fond za zdravstvo, fakturiše odnosno plaća one usluge koje Institut pruža njihovim osiguranicima

“U prošloj godini to je bilo oko 93.000 noćenja, što se tiče sredstava to je oko 3,3 miliona eura, plus neki dugovi koji su bili nagomilani u prethodnom periodu. Mi smo u prošloj godini prije ove uplate uplatili preko 4 miliona eura Institut ‘Simo Milošević'”, saopštio je Kadić.

Istakao je da je nemedicinski kadar u Institutu Simo Milošević veći od medicinskog kadra, odnosno da je od 550 zaposlenih, 330 nemedicinskog kadra.

Ukazao je, da nije baš siguran da li je baš opravdano da nemedicinski bude 60 odsto jedne ustanove, koja se prvenstveno bavi nekim vidom zdravstvene usluge, i da to treba razmotriti.

“Sa druge strane u ovom trenutku zajedno sa nekim tužbama zaposlenih i ostalih, 80 odsto budžeta Institut Simo Milošević troši na godišnjem nivou na bruto plate i zarade. Treba tražiti razloge zašto je to tako jer je to neodrživo”, smatra Kadić.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *