Azijske berze: Snažan rast u Hong Kongu

Dodajte komentar

Na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak se trgovalo mješovito jer su američki regulatori najavili planove za zaštitu i deponenata i finansijskih institucija povezanih sa SVB bankom, što se smatra potezom za zaustavljanje daljeg sistemskog rizika.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je 2,11%, predvođen tehnološkim dionicama. Hang Seng Tech indeks skočio je više od 3%. U kontinentalnoj Kini, Shenzhen Component porastao je 0,44%, a Shanghai Composite 0,84%.

U međuvremenu, tržišta u Japanu dovela su do gubitaka u regiji, Topix je pao 1,51% i zatvorio se na 2.000,99, uz dionice Softbanka koje su pale 2,3% jer su ulagači nastavili da razmatraju strahove za poslovanje. Nikkei 225 pao je 1,11% i zatvorio se na 27.382,96.

U Australiji, S&P/ASX 200 pao je 0,5% i završio na 7.108,8, a banke nastavljaju da bilježe pad.

Kospi je izbrisao ranije gubitke i trgovao se za 0,76% više, dok je Kosdaq bio neznatno viši jer su južnokorejski zvaničnici tokom vikenda navodno izrazili zabrinutost zbog veće volatilnosti tržišta uoči kolapsa banke Silicon Valley.

U SAD-u, tržišta na Wall Streetu zaključila su sesiju u petak padom i obilježila najgoru sedmicu od juna jer je kolaps Silicon Valley Bank izazvao rasprodaju. Banku Silicon Valley prošle sedmice su zatvorili regulatori, nakon što su klijenti do kraja četvrtka povukli nevjerovatne 42 milijarde dolara depozita.

SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *