Tradicionalni sektori i obveznice dobivaju na važnosti

Dodajte komentar

U narednoj sedmici očekuju nas novi podaci o inflaciji u SAD-u i još jedno povećanje kamata od strane Evropske centralne banke (ECB).

U SAD-u, CPI, PPI i PCE podaci o inflaciji u februaru bili su viši od očekivanih, što sugeriše da je inflacija postojanija nego što su se ulagači nadali. Osim toga, nedavni podaci iz SAD-a pružili su nove dokaze o dobrim uslovima na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti u februaru iznosila je 3,4 odsto. Kao rezultat toga, ne čudi da je maloprodaja u SAD-u u januaru porasla za 3 odsto. Neki članovi američke centralne banke (Fed) već su izrazili mišljenje da bi povratak na povećanje kamatnih stopa od 50 baznih bodova mogao biti opravdan. Ali gotovo svi su naglasili da je pristup kamatnim stopama “više za duže” nužniji nego ikad.

Čak je i u eurozoni inflacija u februaru bila viša od očekivane. To bi moglo dovesti do toga da radnici zahtijevaju veća povećanja plata i pokrenuti spiralu inflacije s tako jakim tržištem rada. ECB će 16. marta podići kamatne stope za 50 baznih bodova, a do kraja 2023. može dodati još najmanje 75 baznih bodova. PMI pokazatelji za Evropu pokazuju da se ekonomska aktivnost poboljšala, dok je Evropska komisija povisila prognozu rasta EU-a za 2023. na 0,8 odsto.

Nakon više od decenije veoma fleksibilne monetarne politike središnjih banaka, svjedočimo spektakularnom rastu kamatnih stopa u kratkom vremenskom periodu. To se može vidjeti u oštrom skoku američkih 10-godišnjih državnih obveznica ili 6-mjesečnog Euribora, koji je porastao s -0,5 odsto na 3,45 odsto u proteklih devet mjeseci. Možemo očekivati da će u bliskoj budućnosti porasti iznad četiri posto. Strategije ulaganja takođe će morati da se prilagodi ovom novom okruženju.

S rastom premija rizika povećaće se jaz u vrednovanju između različitih klasa ulaganja, što znači da će ponovno imati smisla tražiti diverzifikaciju prilikom ulaganja u dionice. To će se postići prvenstveno povećanjem udjela obveznica u portfeljima, uz pomak u alokaciji dioničkog sektora prema tradicionalnijim sektorima privrede, sa firmama koje imaju dobar bilans i stabilno poslovanje te isplaćuju veće dividende.

SEEbiz/M. Majić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *