Može li vas novac usrećiti? Evo šta kažu nobelovci

Dodajte komentar

Može li novac kupiti sreću? Ne nužno. Nekoliko studija istraživalo je odnos između plate i zadovoljstva i ispostavilo se da je iznos koji je potreban da bi se osoba osjećala srećna i zadovoljna daleko ispod onoga koji imaju Elon Musk ili Jeff Bezos. Studiju je sproveo dobitnik Nobelove nagrade Angus Deaton.

Deaton i njegov kolega ekonomist aDaniel Kahneman zaključili su da vrhunac sreće možete dostići s godišnjom zaradom od 75.000 dolara. Više od toga neće vas učiniti sretnijim. Deaton i Kahneman vjeruju da postaje teško povećati sposobnost da se bavite stvarima koje vas čine sretnima kad zarađujete više od tog iznosa, prenosi MSN.

Kad dođete do tačke u kojoj su sve osnovne potrebe pokrivene, nema puno prostora za kupovinu stvari koje će vas učiniti sretnijima. Vaše slobodno vrijeme, zdravlje ili odnosi prestaju se poboljšavati istom brzinom kao i vaši prihodi.

Ipak, 75.000 dolara godišnje realnost je samo u bogatim zemljama. Ovakva plata gotovo je nemoguća u zemlji u razvoju. Nadalje, Deaton je svoje proračune napravio još 2010. godine. U nedavnoj studiji, na koju se poziva Business Insider, Matthew Killingsworth povećao je iznos na 85.000 dolara, prenosi N1.

Ekonomista Seth Stephens-Davidowitz tvrdio je da je dr. Killingsworth takođe opovrgao Deatonovu ideju. Otkrio je da je moguće povećati sreću nakon granice od 75.000 dolara. Međutim, “morate nastaviti udvostručavati svoje prihode da biste dobili isti porast sreće”, napisao je Stephens-Davidowitz u New York Timesu.

Stephens-Davidowitz je takođe predložio da se porast sreće može vratiti kada dostignete granicu od 8 miliona dolara.

– Studija hiljada milionera koju su vodili istraživači s Harvard Business School otkrila je porast sreće kada neto vrijednost poraste iznad 8 miliona dolara – napisao je.

Ali učinak je bio mali: Neto vrijednost od 8 miliona dolara nudi podsticaj sreće koji je otprilike upola manji od onog iz braka, dodaje Stephens-Davidowitz.

Vaša sreća i tuga vezane su i za tuđe plate. Profesorica psihologije Jean Twenge napisala je u The Conversationu: “Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji žive u zemljama s većom nejednakošću u prihodima manje sretni.”

Prema UN-ovom Izvještaju o najsretnijim ljudima u svijetu, bogate zemlje s boljom raspodjelom bogatstva imaju sretnije građane. To je slučaj sa zemljama poput Finske, Danske, Islanda i Švajcarske, prenio je N1.

U najsretnijim zemljama na ljestvici, prosječna plaća iznosi od oko 68.000 dolara godišnje. Ideja da možete pronaći više radosti bez materijalnih dobara je pogrešna. Sve se studije slažu: Iako vas bogatstvo neće učiniti sretnijima, siromašni ćete biti još manje sretni.

Na kraju, sreća nije povezana s novcem. UN-ovo izvještaj o sreći u svijetu smatra dohodak po glavi stanovnika i očekivani životni vijek važnim faktorima. No društvena podrška, sloboda i velikodušnost mogu biti jednako važni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *