Adidas: prvi godišnji gubitak u tri decenije

Dodajte komentar

Adidas je u srijedu izvijestio o velikom gubitku u četvrtom tromjesečju, te su smanjili dividendu nakon skupog raskida partnerstva s brandom Yeezy Kanyea Westa u septembru.

Njemački proizvođač sportske opreme objavio je operativni od 724 miliona  eura (763 miliona dolara) i neto gubitak od kontinuiranog poslovanja od 482 miliona eura gubitak u četvrtom tromjesečju. Kompanija će na svojoj godišnjoj skupštini 11. maja preporučiti dividendu od 70 eurocenti po dionici, što je pad u odnosu na 3,30 eura po dionici iz 2021. godine.

Valutno neutralni prihodi smanjili su se za 1% u četvrtom tromjesečju. Rezultat je to prekida partnerstva s kompanijom Yeezy. Smanjiće se visokom jednoscifenom stopom tokom 2023. godine, rekli su iz kompanije, prenosi CNBC.

Adidas projektuje cjelogodišnji operativni gubitak od 700 miliona eura u 2023., što će biti njihov prvi godišnji gubitak u 31 godinu. Procjena uključuje 500 miloona eura u potencijalnom otpisu zaliha Yeezyja i 200 miliona eura u “jednokratnim troškovima”.

Raskid s Yeezyjem

Adidas je u listopadu prekinuo svoje vrlo unosno partnerstvo s reperom i modnim dizajnerom Yeom. Saradnja je prekinuta nakon što je Kanye West, zaštitno lice Yeezyja — dao niz antisemitskih komentara. Kompanija je prethodno najavila ozbiljan udar na prihode ako ne uspije prebaciti svoje ogromne preostale zalihe neprodate Yeezy obuće.

Iz Adidasa su rekli da će temeljna operativna dobit biti “oko nivoa rentabilnosti”. Odražavajući gubitak od 1,2 milijarde eura u potencijalnoj prodaji od neprodanih dionica Yeezyja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *