Oštar pad na Wall Streetu nakon Powellovih poruka

Dodajte komentar

Američki indeksi u utorak su doživjeli težak pad nakon poruka guvernera Feda Jeromea Powella o tome da će kamate stope biti nešto više nego se predviđalo.

Dow Jones Industrial Average pao je za 574,98 bodova ili 1,72% i završio na 32.856,46. S&P 500 izgubio je 1,53% i zatvorio se na 3.986,37 i ispod nivoa  od 4.000. Nasdaq Composite pao je 1,25% na 11.530,33.

Kako su glavni dionički indeksi padali, prinos na 2-godišnje državne obveznice skočio je na najviši nivo od 2007. od 5%. Rasprodaja u utorak dovodi Dow u negativno područje za 2023., pad od oko 0,9%. S&P i Nasdaq porasli su za oko 3,8% odnosno 10,2% u ovoj godini.

“Najnoviji ekonomski podaci bili su snažniji od očekivanog, što sugeriše da će konačni nivo  kamatnih stopa vjerovatno biti veći nego što se prethodno očekivalo”, rekao je Powell senatskom odboru za bankarstvo, stambena pitanja i urbana pitanja u utorak ujutro.

“Ako bi ukupni podaci ukazivali na to da je brže pooštravanje opravdano, bili bismo spremni povećati tempo povećanja stopa.”

U komentarima se navodi da bi Fed mogao razmotriti veće povećanje stope od prošlomjesečnog povećanja od 25 baznih bodova na svom sljedećem sastanku o politici 21. i 22. marta.

Takođe su signalizirali potencijalni povratak na povećanje stope za pola boda na sastanku centralne banke u martu, u zavoisnosti od snage pristiglih ekonomskih podataka, prema Morgan Stanleyju.

Powellove primjedbe takođe bi mogle značiti da će  stopa za federalne fondove, koja se naziva i terminalna stopa, vjerovatno porasti više nego što se prethodno očekivalo, uprkos nadi ulagača da bi Fed uskoro mogao prestati da raste.

Dionice banaka predvodile su gubitke jer ulagači strahuju da će nova povećanja stopa dovesti ekonomiju u recesiju. Wells Fargo izgubio je 4,7%. Bank of America, Goldman Sachs i JPMorgan Chase izgubili su svaki po oko 3%. Mega-cap tehnološke dionice takođe su pale, pri čemu su Apple, Alphabet i Microsoft pali svaki za najmanje 1%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *