Mask želi od Tvitera da napravi “najveću finansijsku instituciju na svijetu”

Dodajte komentar

Ilon Mask tvrdi da je Tviter blizu profitabilnosti, što je u skladu sa njegovim planovima da od ove društvene mreže napravi “superaplikaciju” koja bi zarađivala, po ugledu na kineski Tensent.

Tviter će možda prestati da pravi finansijske gubitke ali zbog načina na koji radi mogao bi početi da gubi neke korisnike. Naime, ova društvena mreža konstantno baguje otkako je u rukama američkog milijardera. Među poslednjim bagovima je, na primjer, nemogućnost otvaranja slika u porukama, kao i neprikazivanje posljednjih privatnih poruka kada se uđe u prijemnu poštu. Ovo ne čudi s obzirom na činjenicu da je Mask, otkako je preuzeo Tviter, ostao bez oko75 odsto zaposlenih, od kojih je većina otpuštena, a dok su neki sami dali otkaze.

Ipak, smanjenje broja zaposlenih za njega nije loša stvar. Naime, on sam najavljuje da će društvena mreža čiji je vlasnik u drugom kvartalu ove godine početi da posluje pozitivno, što je velika promjena u odnosu na njen rezultat iz drugog tromesečja 2022. kada je bilježila gubitke od 270 miliona dolara.

Odakle dolaze prihodi?

Iako Mask ne pojašnjava kako bi Tviteru mogli porasti prihodi, kao i gdje ih uopšte ostvaruje, javnost pretpostavlja da su njegov glavni izvor zarade reklame, međutim ova mreža u posljednje vrijeme gubi oglašivače. Baš juče su, na Danu internet domena Srbije, objavljeni rezultati jedne ankete o oglašavanju na društvenim mrežama u Srbiji koji su pokazali da Tviter upadljivo ima najmanje oglašivača. Naime, istraživanje je pokazalo da 85,93% ispitanih firmi koristi Fejsbuk za plasiranje svojih oglasa, 76,45% Instagram, 27,83% Linkedin, a samo 9,48% Tviter.

Iako ne dijeli sa javnošću način na koji će ubuduće dolaziti do novca za rekonstrukciju ove kompanije, novi vlasnik Tvitera je objavio šta će napraviti od nje – superaplikaciju sa mnoštvom funkcionalnosti. Nešto poput Tensenta koji svojim korisnicima osim četovanja nudi i mogućnost da, na primjer, pozovu taksi, kupe namirnice ili zakažu sastanke.

Mask smatra da Tviter tako može postati “najveća finansijska institucija na svijetu” gdje korisnici jednim klikom mogu jedni drugima prenositi novac i tako “zarađivati kamatu”, šta god to značilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *