EU danas Crnoj Gori uplaćuje 27 miliona – pomoć penzionerima, socijalno ugroženim…

Dodajte komentar

Ceremonijom razmjene finansijske dokumentacije između predstavnika Evropske unije i Vlade danas je u “Vili Gorici” obilježen zvanični početak sprovođenja paketa energetske podrške EU za Crnu Goru vrijednog 30 miliona eura.

Najavljeno je da će EU u toku dana uplatiti prvu tranšu u iznosu od 27 miliona eura, dok se uplata preostalih tri miliona očekuje početkom naredne godine. Plan Vlade, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, je da od ukupnog iznosa, 8,5 miliona raspodijeli penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su pogođeni inflacijom zbog rasta cijene električne energije i energenata.

Paketom jednokratne pomoći u iznosu od 150 eura biće obuhvaćeno 40.550 korisnika najnižih penzija (6.082.500 eura), 219 korisnika privremene nadoknade kod Fonda PIO (32.850 eura), 454 korisnika novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca (68.100 eura), dok će jednokratnu pomoć u iznosu od 350 eura dobiti 6.350 porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje (2.222.500 eura).

Za unapređenje energetske efikasnosti biće opredijeljeno 13 miliona eura i to za program podrške energetske efikasnosti u domaćinstvima i firmama (8,5 miliona), turizmu (3,5 miliona) i industriji (1,5 miliona).

Popa: Podrška za najugroženije kategorije i za zelenu tranziciju

Ambasadorka EU u Crnom Gori Oana Kristina Popa na ceremoniji je kazala da sa zadovoljstvom svjedoči konačnom koraku potrebnom za isplatu 27 miliona eura iz paketa pomoći po ubrzanom postupku Crnoj Gori, ukupne vrijednosti od 30 miliona eura.

“Ovo je dio regionalnog paketa od milijardu eura namijenjenog podršci partnerima sa Zapadnog Balkana u rješavanju energetske situacije i visokih cijena uzrokovanih ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Polovinu od ovih milijardu eura smo opredijelili kroz ubrzani postupak, kao budžetsku podršku Crna Gora dobija svoj dio od 30 miliona eura”, navela je Popa.

Ona je kazala da direktna podrška ima dva glavna cilja.

“Prvo, da se zaštite najugroženije grupe stanovništva. Dogovorili smo se da podržimo one sa najnižim primanjima, koji su već pogodeni uvečanjem troškova života izazvanim ruskim ratom protiv Ukrajine. Penzioneri, pojedinci i porodice koje trenutno primaju socijalna davanja dobiće direktnu novčanu naknadu. Takođe smo željeli da se osiguramo da će svi koji trenutno dobijaju pomoć za račune za struju i dalje biti podržani tokom 2023. Drugo, jedini način da se osigura dugoročno održivo snabdijevanje je da se pređe na zelenu energiju. Paketom energetske podrške podržavamo Crnu Goru u njenim naporima u zelenoj tranziciji, koji će pomoći i u povećanju njene energetske bezbjednosti”, saopštila je Popa.

Kroz svoj akcioni plan, kako je kazala, Crna Gora je pristala da koristi budžetsku podršku EU za promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti i usvajanje strateške vizije budućnosti zemlje u smislu energije i klime.

“Akcioni plan takođe uključuje mjere za poboljšanje energetske bezbjednosti i smanjenje osjetljivosti na šokove bilo zbog cijena, bilo zbog potražnje na medunarodnim tržištima. EU posvećeno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu. Želimo da građani Crne Gore što prije iskuse blagodeti EU u svakodnevnom životu”, naglasila je.

Popa je i čestitala crnogorskim vlastima i svojim kolegama na “trudu koji su uložili u pripremu ovog važnog paketa podrške”.

“Radujem se što ćemo podržati zeleniju Crnu Goru, energetski bezbjedniju i s jačim sistemima socijalne zaštite”, zaključila je ona.

Abazović: Najvažniji strateški cilj da postanemo dio evropske porodice

Premijer Dritan Abazović je kazao da Vlada duguje veliku zahvalnost EU za pomoć od 30 miliona eura.

“Ovaj vid je podrške je od izuzetne važnosti za građane, jer će se samo u jednom segmentu odnositi na više od 45 hiljada građana…”, naveo je Abazović.

On je naglasio da je “naš najvažniji spoljnopolitički partner EU” i naglasio da je najveći strateški cilj da država postane “dio velike evropske porodice”.

“Očekujem da zajedno sa Ministarstvom finansije prevaziđemo sve administrativne prepreke kako bi se prevazišle barijere prilikom uplate ove pomoći građanima”, naveo je Abazović i dodao da će se to desiti uskoro.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *