Golović: Do kraja godine idejno rješenje i glavni projekat za drugu dionicu auto-puta

Dodajte komentar

Do kraja godine očekuje se da bude završeno idejno rješenje i glavni projekat za drugu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice, kazao je predsjednik Odbora direktora Monteputa Dušan Golović. Prema podacima Monteputa prvom dionicom auto-puta do 5. marta 2023. godine prošlo je 1.448.079 vozila i ostvaren prihod od 5.849.033 eura.

Prema ranijim procjenama gradnja druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice u dužini od 23,5 kilometara trebalo je da počne 2024. godine.

“Čeka se i idejno rješenje zaobilaznice oko Podgorice i nadam se da će do kraja godine biti završeno svo projektovanje što se te dionice tiče, i idejno rješenje i glavni projekat”, kazao je Golović u emisiji “Link” Radija Crne Gore.

Cijena druge dionice, kako je kazao, biće poznata nakon završetka glavnog projekta.

“Priča se o cifri o 500 miliona ali nije sigurno do završetka glavnog projekta. Ja se nadam da bi se 2024. moglo ući u proces izbora ponuđača a onda da se traže grantovi EU. Postoji mogućnost da dobar dio bude finansiran od strane Evropske banke ili nekih drugih kreditnih institucija”, kazao je Golović.

Golović je kazao da je prvom dionicom auto-puta Bar-Boljare “Priceza Ksenija” od početka naplate putarine do kraja 2022. godine prošlo 1.142.377 vozila a po osnovu naplate putarene ostvaren prihod u iznosu od 4.644.244 eura. Time je, kako je kazao, premašen plan prihoda.

“Mi smo planirali 800.000 vozila za taj period međutim za nekih 240 hiljada vozila plan je premašen”, kazao je Golović.

Od 01. januara 2023. do 05. marta 2023. godine auto-putem je, kako je kazao, prošlo 305.702 vozila a od naplate putarine prihodovano je 1.204.789 eura.

“Ovdje je takođe premašen plan. Planirali smo blagi trend povećanja u 2023. u odnosu na 2022.”, kazao je Golović.

U 2023. godini, kako je dodao, planirani su ukupni prihodi u iznosu od 63,7 miliona eura.

“Međutim veliki iznos novca koji se gleda kao prihod je od prodaje elektroenergetske infrastruktire u iznosu od 42,5 miliona eura Crnogorskom elektroprenosnom sistemu jer je Monteput izgradio trafostanice koje napajaju auto-put i po ugovoru dužan je da ih prenese operaterima električne energije”, kazao je predsjednik Odbora direktora Monteputa.

Od tunela Sozina, prema riječina Golovića, u ovoj godini očekuje se prihod u iznosu od 11 miliona eura, od auto-puta 9,4 miliona dok ostali planirani prihodi iznose oko 500 hiljada eura.

Golović je kazao i da se ne može očekivati da auto-put bude samootplativ bar ne u početnim godinama.

“Što se dinamike vraćanja kredita tiče, naravno da se ne može ova dionica sama isplatiti bar ne u početnim godinama. Treba biti potvoren i reći da je u putanju složena dionica. Ne bi trebalo očekivati, nije realno da ona može bar sada sebe da otplati”, kazao je Golović uz napomenu da je Monteput zadužen za pravilno funkcionisanje i bezbjednost na auto-putu a Vlada Crne Gore vlasnik.

On ističe da je bezbjednost na auto-putu na visokom nivou.

“Nijesmo imali nijednu nesreću sa smrtnim posljedicama o to govori o bezbjednosti”, kazao je Golović.

Što se paljenja automobila kojih je bilo na auto-putu u prethodnom periodu kaže da put nije razlog za to.

“Radi se o istim tipovima vozila, u pitanju su starija vozila i vjerovatno pojedinosti oko motora. Put nije razlog zašto su se nezgode dešavale”, navodi Golović.

Napominje i da su radnici Službe za održavanje prisutni na auto-putu tokom 24 sata i spremni su da reaguju u svako doba i u rekordnom vremenu.

“Kompanija posjeduje 10 snjegočistača i dva specijalizovana radna vozila koji pored čišćenja snijega rade i druge aktivnosti na održavanju puta. Posjedujemo frezu i dvije kombinovane radne mašine. To je sve najsavremenija oprema”, kazao je Golović.

Na pitanje da li je tokom proteklih 8 mjeseci bilo zahtjevno održavanje auto-puta posebno u zimskom periodu Golović je kazao da je protekla zima bila blaga i da se ne može uzeti kao primjer ali napominje da je snijeg, kada je padao, redovno čišćen i zastoja nije bilo.

Planirana je, kaže i nabavka vozila za čišćenje kanalizacionih odvoda.

Golović ističe i da neće biti promjene cjenovne politike.

“Cjenovna politika ostaje ista. Na Sozini je cijena od početka nepromijenjena i pored rasta cijena ostalih usluga. Sozina je sebe otplatila ali kredit još nije zatvoren. Sozina je projektovana za jednu cijev dionice auto-puta koja će ići do Bara a planirana je još jedna cijev. Sozina će postati sastavni dio autoputa. Razumijem ljude koji žive u blizini ali nije lako promijeniti cijenu a da ne dođe do diskriminacije”, kazao je Golović.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *