Vujović: Suprotno zatvaranju, treba da se desi regionalna saradnja

Dodajte komentar

“Postoji potreba da se između zemalja regiona razgovara o insustrijskoj tranziciji. Kriza Covid-a je dodatno apostrofirala važnost blizine tržišta i mogućnost da se u tim kriznim vremenima održe ekonomije”, kazao je potrpredsjednik Privredne komore Crne Gore <strong>Nikola Vujović</strong> na panelu posvećenom inicijativi “Otvoreni Balkan” u okviru Kopaonik biznis foruma.<!–more–>

On je kazao da smo, kada je nastupila kriza izazvana pandemijom Korona virusa imali svojevrstan refleks da se države zatvaraju.

<em>”Supotrono od toga je ono što treba da se desi a to je regionalna saradnja. Vidim mogućnost da dosta toga možemo da učinimo zajedno. Treba biti realan u okolnostima da da postajanja dijelom jedne inicijative nosi sa sobom ono što je afirmacija sopstvenih razvojnih politika svake od zemalja i u tom kontekstu mi se čini da je efikasnije koristiti postojeće inicijative koje obuhvataju sve zemlje regiona i koristiti te infrastrukture kako bi taj efekat bio jači. Jači je efekat ako su sve ekonomije udružene, ako su biznisi povezani nego da je to podijeljeno na nekoliko država”</em>, kazao je Vujović odgovarajući na pitanje šta očekuje od zemalja u okruženju.

Vujović je istakao da je specifičnost Crne Gore u odnosu na druge zemlje iz što je pandemija Covida na jednu malu ekonomiju koja je dominantno oslonjena na sektor usluga kreirala veliki negativan uticaj.

<em>”Najgore za taj sektor je lokdaun. Sve se to desilo i zato je crnogorska ekonomija trpjela. Političkim promjenama koje su se desile mi smo ušli u zonu političke nestabilnosti i to utiče na biznis okruženje. Ruska agresija na ukrajinu je novi momenat. Sreća u nesreći u Crnoj Gori je što nemamo gas kao  energent pa se taj dio nije toliko prelio direktno ali jeste indirektno jer cijene gasa su pratile i cijene elektične energije pa je Elektroprivreda Crne Gore kao sistem imao dosta izazova da tu krizu prebrodi. Na sreću privredi nije povećana cijena struje ali će posljedice osjetiti nacionalna energetska kompanija. Ako nije privreda trpjela jeste jedan dio privrede koji se bavi energetikom a to je značajan dio privrede koji treba da bude značajan dio razvojnih projekata”</em>, kazao je Vujović.

On je istakao još jednu specifiučnu okolnost u Crnoj Gori a to je poreska reforma u zemlji.

<em>”Ona je dovela do nekih pozitivnih efekata za dio privrede ali se bojim da je u velikoj mjeri uticala na kreiranje niza negativnih okolnosti kada je u pitanjzu održivost javnih finansija a sve se to reflektuje na privredu i na biznis ambijent. Takvo upravljanje javnim finanskjama je dovelo do toga da imamo izražen budžetski deficit oko pet odsto planiran za narednu godinu i da su značajno porasli trošlkovi budžeta i administracije a smanjio se nivo investicija. Uz to imamo situaciju da hje prije desetak dana usvojen set zakona koji pravi dodatne namete privredi. mislim na izmhjenu akciza a najavljeno je dpnošenje novih zakona koji tereba da popune rupe u budžetu. Iz uglas PRivredne komore sve ovo pokaša privredu i značajno otežava uslove poslovanja i nadam se da će naredni koraci donosilaca odluka biti da kreiraju što povolniji  biznis ambijent i biznis ambijent koji donosi predvidljivost i da je mogućnost privrednicima da planiraju svoje poslovanje”</em>, kazao je Vujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *