Novi protest zaposlenih Instituta Igalo: Užasno je da ljekari u 2023. godini ne primaju plate

Dodajte komentar

Nekoliko stotina građana Herceg Novog juče je skupa sa predstavnicima lokalne uprave i zaposlenima u Institutu ” Dr Simo Milošević na sat vremena blokiralo granični prelaz Debeli brijeg u znak protest zbog indolentnog stava Vlade Crne Gore prema rješavanju problema te zdravstvene ustanove, koja je, kako su ocijenili, “na koljenima”.

Kako su poručili, ukoliko odgovor Vlade i dalje bude ćutanje i odugovlačenje iako je vrijeme za djelovanje praktično iscurilo, i ako ne ispuni pet zaključaka sa 12. redovne sjednice novske SO, protesti će biti preseljeni u Podgoricu. Radnici traže tri zaostale plate, potpisivanje kolektivnog ugovora i obustavljanje procesa privatizacije.

Predsjednica sindikalne organizacije dr Marija Obradović saopštila je da je cilj okupljanja apel menadžmentu i odboru direktora da što hitnije potpišu kolektivni ugovor kako bi se zaustavilo dalje urušavanje Instituta.

“Pravo na liječenje i pravo na lični dohodak su elementarna ljudska prava. Radnici već tri mejseca ne primaju platu. Odgovorna vlast mora znati šta su državni prioriteti. Nemamo ništa protiv novih skupih mostova i puteva, ali stub svakog dru štva su zdravlje i obrazovanje. Odgovorna vlast, ukoliko ima stručne ekonomiste, mora znati potencijal Instituta Igalo, koji se do sada održao zahvaljujući predanom radu zaposlenih i ostao na tržištu iako se od njega decenijama otimalo i nosilo. Mnogo novca potrošenog u Podgorici zarađeno je u Institutu Igalo”, istakla je dr Obradović i ponovila da se radnici protive privatizaciji.

Odbornik i član tenderske komisije za privatizaciju ustanove Zoran Lazarević podsjetio je na jasne zaključke lokalnog parlamenta koju su upućeni Vladi, od kojih su dva hitna isplata avansa od 1,6 miliona eura i povećanje cijena usluga prema fondovskim pacijentima za 40 odsto.

“Dvije decenije ova država nema apsolutno nikakvu strategiju prema Istitutu “Dr Simo Milošević”. Izgubljene su dvije decenije u kupovini socijalnog mira i u političkoj manipulaciji. Došli smo do realnosti: ili će se ići putem privatizacije, ili će država odlučno da postupi i u potpunosti preuzme kontrolu nad Institutom. Od dražave tražimo da postupa brzo, a već imamo kašnjenjau obećanoj isplati avansa”, kazao je Lazarević.

Pismo podrške Ljekarske komore Crne Gore pročitao je dr Mirko Knežević, član IO eindikalne organizacije Instituta, a podršku su prisustvom dali i radnici Telekoma, koji već mjesec dana štrajkuju tražeći radnička prava. Osim njih, podršku radnicima Instituta dale su brojne sinidikalne organizacije, kako strukovne, tako idruge.

Predsjednik sindikalne organizacije Kliničkog centra Crne Gore Nebojša Radonjić kazao je da je užasnut dau2023. godini medicinski radnici i njihovi saradnici ne primaju zaradu.

“Ovo me sve više podsjeće na ratne devedesete, kada su nam plate kasnile i iznosile po pet do šest maraka. Ovo je sramota! Moramo zajednoupregnuti snage kako bismo izašli na kraj sa ovim problemom. Ne mogu vas utješiti, ali mogu vam pomoći da dva granska reprezentativna sindikata pomognu i vama. Čekamo vas. Nadam se da će Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Vladom, što hitnije riješiti ovaj problem, jer, ponavljam, užasno je da u 2023. godini bijeli mantili za svoj rad ne primaju zaradu”, naglasio je Radonjić.

Fizioterapeut Instituta Mirela Tišma predložila je predsjedniku lokalne samo u prave Stevanu Katiću kako da Opština pomogne 15 najugroženijih radnika.

“Neka dva naredna mjeseca te porodice pošalje na smještaj i hranu u opštinski hotel. Ako ima volje, mogu se tome pridružiti i drugi hotelijeri i vlasnici restorana u gradu”, kazala je Tišma i dodala da i u slučaju da prime jednu zaostalu zaradu automatski će je uzeti banke.

Institut je naša druga kuća

Majka dječaka koji se već pet godina liječi u Institugu Ljiljana Jarić Maslan rekla je da je Institut njihova druga kuća i da su uvijek sa radošću dolazili.

Žalosno je što naša država ne vidi da je to mjesto od kojeg može da živi Crna Gora. Prošla sam u okruženju mnoge rehabilitacione centre i svi kažu: blago vama, imate Igalo. A mi ne vidimo Igalo. Nadam se da će Vlada uspjeti da riješi problem, a ako ne umiju da ga riješe, neka otvore socijalni broj, pa ćemo uplatiti svi da to bude naše, da ne ide Institut u privatizaciju poručila je Maslan.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *