INFOGRAFIKA: Gdje se ulaže najviše i najmanje u kriptovalute u EU

Dodajte komentar

U zavisnosti od toga gdje živite, investitori mogu imati potpuno različite preferencije kada je u pitanju odabir tipa imovine.

Kada je riječ o kritpovalutama, one variraju i među zemljama i među regionima. Unutar Evropske unije – jednog od regiona u kojima se ubrzava usvajanje kriptovaluta – stavovi prema ovakvim ulaganjima značajno variraju.

Ova infografika prikazuje popularnost kriptovaluta među investitorima u EU, koristeći podatke Eurobarometra Evropske komisije. Upoređuje izloženost kriptovalutama u odnosu na dionice, ulaganja u fondove i obveznice.

Kripto popularnost u Evropi 2022

S obzirom na to da su kriptovalute doživjela porast imovine poput balona, uključujući dramatičan rast vrijednosti na više od trilion dolara prije nego što je uslijedio veliki pad, pošteno je reći da je do sada sve dobro poznato.

Ali čak i uz ogroman porast svijesti, još uvijek postoje razlike između nivoa ulaganja u kriptovalute među zemljama Evropske unije. Pogledajmo u kojim zemljama najveći procenat građana ulaže u kriptovalute:

Zemlja Kriptovalute Tradicionalna imovina
Slovenija 18% 22%
Hrvatska 16% 17%
Luksemburg 14% 36%
Bugarska 13% 13%
Kipar 13% 10%
Slovačka 12% 25%
Austrija 12% 32%
Portugal 12% 23%
Češka Republika 12% 24%
Estonija 12% 30%
Holandija 12% 19%
Litvanija 11% 14%
Irska 11% 21%

Na vrhu liste je Slovenija, koju neki smatraju nacijom koja najviše na svijetu podržava kriptovalute. Prema istraživanju, 18% stanovništva zemlje ima neku vrstu ove imovine. Kipar je takođe visoko rangiran za prihvatljivost kriptovaluta, gdje ulaganja ima 13% stanovništva.

Zapaženo je i Veliko Vojvodstvo Luksemburg koje, iako ima malu populaciju od 640.000, takođe ima jaku reputaciju globalnog finansijskog centra. Kada su u pitanju kriptovalute, 14% stanovništva posjeduje ili je posjedovalo ovakvu imovinu, u odnosu na 36% onih koji imaju dionice, obveznice ili imovinu u fondovima.

Kripto nepopularnost?

Što se tiče zemalja sa niskim nivoom ulaganja u kripto, očigledno je da su to obično one bogatije i razvijenije zemlje EU. Evo kako se rangiraju nacije na ili ispod praga ulaganja u kriptovalute od 10%:

Zemlja Kriptovalute Tradicionalna imovina
Malta 10% 37%
Švedska 10% 60%
Grčka 10% 11%
Finska 9% 42%
Mađarska 8% 19%
Rumunija 8% 12%
Poljska 8% 14%
Letonija 8% 11%
Španija 8% 27%
Danska 8% 36%
Belgija 6% 32%
Njemačka 6% 33%
Italija 6% 31%
Francuska 5% 22%

Na “dnu” iste interesa za kripto su Francuska, Njemačka i Italija, ujedno najveće ekonomije EU. Na prvi pogled, ovo bi moglo da sugeriše da građani jačih ekonomija manje ulažu u kriptovalute.

Međutim, važno je napomenuti da zemlje s višim nivoom ulaganja u kriptouvjete obično imaju niži nivo bogatstva po glavi stanovnika. Iako se čini da se manje investitora velikih zemalja bavi trgovinom kriptovalutama, zemlje poput Francuske i Njemačke imaju više uporedivih nivoa investicija u kripto koje su na bazi dolara.

VisualCapitalist/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *