Pejaković: Za očekivati novo povećanje Euribora u martu

Dodajte komentar

Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore, mr Bratislav Pejaković, saopštio je u emisiji “Link” da se u martu očekuje novo povećanje Euribora od 0,25 do 0,5 odsto. Za očekivati je, prema najavama Evropske centralne banke, da ta kamatna stopa raste do juna, a onda se, rekao je Pejaković, očekuje stagnacija.

Pejaković je saopštio i da je inflantorni pritisak sada malo manji, nego u zimskim mjesecima.

“Tokom ove godine Evropska centralna banka vidi da će biti 6,8, a naredne godine 3,4 -3,6, da bi tek 2025. mogli da očekujemo da se dođe do ciljane stope od oko dva odsto. Mi smo početkom prošle godine najavili šta može da se dešava sa Euriborom i ukazali klijentima da mogu da očekuju lagano povećanje. Klijenti su se nakon toga javili bankama i postojala je mogućnost da se pređe iz varijabilne u fiksnu kamatnu stopu”, rekao je Pejaković i dodao da su klijenti u tom slučaju sigurni kolika će im biti rata iz mjeseca u mjesec.

Dodao je i da se čelnici monetarnih institucija plaše da se sistem suviše ne umori i postane trom – da nema napretka i rasta GDP-a.

“Kada nastupi recesija, onda moraju da se koriste drugi instrumenti. Kada će doći do smanjenja kamatna stope, teško je reći, ali se nadamo da će se 2024. osjetiti jači efekti.”

Oprez se, dodaje sagovornik Radija, uvijek preporučije.

“Morate biti odgovorni prema sebi, ne možete u 21. vijeku da pominjete sitna slova u ugovorima. Bankar je tu da sagleda vašu situaciju, ne samo da vam prod određeni proizvod”, ukazao je.

Uz saglasnost do računa

Pejaković je kazao da je međunarodnim standardima precizirano kojim putem se može dobiti uvid u bankovne račune funkionera, uz saglasnost klijenta.

“Sugerisao bih da se uključi saglsnost funkcionera, da ne radimo prečice i ono što nije standard u svijetu”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *