Jurčić: Najgore je prošlo, do kraja godine biće za kobasice, šunku i kupus

Dodajte komentar

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić u Dnevniku N1 komentarisao je rast cijena i inflaciju u Hrvatskoj.

Na pitanje je li najgore prošlo što se inflacije tiče, Ljubo Jurčić je rekao:

“Ako se izvan ekonomije ništa katastrofalno ne pogorša, možemo očekivati smirivanje. Može se očekivati do ljeta da se inflacija smiri ako ne bude spoljnih udara. Kad se smirila korona i kad su snabdjevački lanci počeli da funcionišu, onda je zbog velike potražnje inflacija skočila i onda smo prognozirali da će se do ljeta smanjiti jer će roba stići na odredište. Ali, onda je došao rat u Ukrajini pa je došlo do rasta cijena energenata, transporta, hrane… Kad je inflacija velika, nakon nekoliko mjeseci počinje da hrani sama sebe, dok konkurencija ne odradi svoje”, naveo je.

U Švajcarskoj je inflacija 3,5 odsto, kao i u Japanu gdje je to najveća inflacija u istoriji. Jurčić objašnjava da se radi o brzini kruženja, ali i o strukturi ekonomije.

Govoreći o rastu cijena dodaje da je hrana prošle godine rasla 20 odsto, a sad raste 15 odsto. Ističe da cijene neće prestati da raste – samo će rasti sporije.

“Pogrešno je pitanje smanjuju li se cijene. Ne smanjuju se, samo sporije rastu. Jedino gdje cijene mogu ići dolje su cijene nafte, gasa, energenata koji su podstakli inflaciju”, pojasnio je.

Dio stranih lanaca ekonomski jače od Hrvatske

Jurčić za N1 ističe da “bijele liste” nemaju smisla.

“Imamo-ekonomsko političku situaciju u Hrvatskoj. Bijele liste – strani lanci tu nisu ni učestvovali, one ni nemaju smisla. Nekolicina tih stranih lanaca je ekonomski jače nego cijela Hrvatska. Nema zakonske osnove da se spriječi rast cijena. Ako ograničite slobodu formiranja cijena na hrvatskom tržištu, ti lanci će se žaliti svom ministru i premijeru koji će nazvati našeg premijera. Velika greška Hrvatske je što nismo izgradili bazu hrvatske ekonomije. To je najveći problem. Preko 60 odsto robe koju trošimo – uvozimo”, naveo je.

Otkriva da bi se krajem godine, ako ne ranije, situacija mogla smiriti.

“Zbog razlike između rasta cijena i plata, krajem godine bismo mogli da imamo deflaciju. To zavisi od ekonomske politike. Biće za kobasice i šunku i sve. Svaka država treba da ima ono osnovno – hranu, lijekove, municiju i kiseli kupus”, zaključuje Jurčić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *