Porez na ekstraprofit u Crnoj Gori platiće 294 kompanije?

Dodajte komentar

Porez na ekstraprofit, koji je definisan kao “krizna mjera”, a Vlada njime namjerila da plaća javno zdravstvo i budžetske rupe, trebalo bi da plaćaju 294 kompanije, piše Pobjeda.

List precizra da su to čak 94 kompanije više nego što bi trebalo da oporezuje susjedna, pet puta veća Hrvatska i to u slučaju da zakon prođe u njihovom Saboru.

Takođe, njihova namjera je da oporezuju firme čiji je godišnji promet veći od 40 miliona eura, odnosno osam puta veći nego što je to predložio ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Prema predlogu, 294 crnogorske firme bi trebalo da budu oporezovane punih 33 odsto, izračunala je poreska savjetnica Milena Golubović.

To znači da bi državi trebalo da uplate trećinu prihoda.

Nacrtom zakona o solidarnom doprinosu, koji je na javnoj raspravi do 20. marta, predviđeno je da se kompanije koje su ostvarile godišnji prihod veći od pet miliona eura obavezuju da plate ekstraprofit.

Poslovne asocijacije i ekonomski analitičari upozorili su da bi usvajanje takvog zakonskog rješenja izazvalo nesagledive štetne posljedice po privredu, te da bi moglo dovesti do odlaska najuspješnijih kompanija.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *