Nova Vanredna skupština akcionara Luke Bar tek 17. marta

Dodajte komentar

Odbor direktora Luke Bar sazvao je za 17. mart novu Vanrednu skupštinu akcionara te kompanije, navodi se u dokumentu koji je objavljen na stranicama Montenegroberze.

Prethodna, koja je bila zakazana za 14. februar, nije održana jer Vlada u tehničkom mandatu nije do tog roka još bila odredila kandidate za članove novog Odbora direktora o kojima je trebalo da se glasa.

Dnevni red za sjednicu sredinom marta ostaje isti: odlučivaće se o izmjenama i dopunama Statuta tog akcionarskog društva u većinskom vlasništvu države, a zatim birati novi članovi Odbora direktora. Za to tijelo Vlada je predložila Darka Pekića, Vladimira Dragovića, Nedžiba Ibrišimovića, dr Miroslava Šepića i Marka Maraša. To takođe znači da prvi put neće biti predstavnika manjinskih akcionara, pošto njihove interese može da zastupa samo onaj koji ima podršku vlasnika najmanje pet odsto ukupnog broja akcija.

Podsjećamo, u materijalu za sjednicu navedene su izmjene aktuelnog statuta koji je usvojen prije samo osam mjeseci. Naime, nova verzija imaće značajne izmjene koje se odnose na funkcionere Luke Bar, poput one da komisija Odbora direktora može imati više od tri člana. Budući izvršni direktor biraće ko će se nalaziti na menadžerskim pozicijama unutar kompanije, dok će budući sekretar Društva imati petogodišnji mandat – umjesto dosadašnje tri godine. Takođe, Skupština će usvajati odluke većinom glasova prisutnih akcionara, a predlozi mogu da stignu samo od akcionara koji imaju više od pet odsto vlasništva nad akcijama.

Nakon tri transakcije, država je od početka decembra do danas uvećala vlasništvo u Luci Bar sa 54 na više od 77 odsto.

Akcije Luke Bar su u segmentu za promatranje Montenegroberze od 10. novembra prošle godine.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *