Skupština usvojila izmjene Zakona o akcizama; Damjanović: Neće biti enormnog povećanja cijena pojedinih proizvoda

Dodajte komentar

Skupština je večeras usvojila izmjene i dopune seta poreskih zakona. Donesene su izmjene i dopune zakona na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nepokretnosti, Predlog zakona o dopunama Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja, Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlog zakona oizmjenama i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Poslanik SD-a Boris Mugoša rekao je da bi se trebalo fokusirati na smanjenje sive ekonomije i oporezivanje luksuza.

“Smatram da treba “napadati” direktne poreze – na dohodak i imovinu. Uzimate više od onih koji imaju više i pomagati onima koji ne mogu da realizuju potencijal”, dodao je on.

Mugoša poručuje da nije pristalica da, u kompleksnoj situaciji kada je u pitanju životni standard, idemo na povećanje indirektnih poreza, PDV-a i akciza.

“Kada povećavate poreze na potrošnju, stradaju oni koji malo imaju, a ne oni koji imaju dosta”, istakao je Mugoša.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da su predložili set poreskih zakona da se “nastavi udar na sivu ekonomiju”.

“Da bez povećanja osnovnih poreskih stopa i bez povećanja stopa koja se tiču PDV-a, povećamo poreske prihode kako bi imali održiv sistem i realizovali sve budžetske obaveze”, kazao je on.

Oko Predloga zakona o dopuni zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja, Damjanović kaže da se tu ide dalje sa “preciziranjem odredbi važećeg zakona”.

“Ovim predlogom se kompanijama ili poreskim obveznicima koji su poreski dužnici i ne izmiruju  obaveze prema zaposlenima, onemogućava da vrše pozajmice drugim privrednim društvima ili fizičkim licima i preduzetnicima. Poreske neplatiše ili poreski delikventi ubuduće neće moći, prije nego izvrše svoje obaveze prema zaposlenima, da vrše pozajmice, kao jedan vid izvlačenja novca iz firmi koje imaju poreske obaveza i one ostaju uglavnom neizmirene”, rekao je Damjanović ističući da će ta mjera “uvesti reda u dijelu sive ekonomije”.

Govoreći o zakonu o izmjenama i dopunama akciza, Damjanović je rekao da je aranžman sa Svjetskom bankom “najpovoljniji mogući za Crnu Goru”.

“Tiče se akciznog kalendara koji se tiče povećanja postepenog duvanskih proizvoda, proizvoda koji su štetni za zdravlje”, dodao je on.

Ministar finansija kazao je da su izuzeli oporezivanje dva proizvoda, navodeći da su to gazirana pića.

“Argumentacija od strane političkih subjekata, a i jednog dijela medijskog spektra, ne stoji – da će ovo povećanje akciza, sem oko duvana, enormno povećati cijene pojedinih proizvoda”, istakao je Damjanović.

Ne postoji, kaže on, nijedan razlog da se bilo koje povećanje pet ili 10 centi po artiklu bilo kojeg akciznog proizvoda prenese na maloprodajnu cijenu “imajući u vidu rezerve koje imaju maloprodajni lanci kod marži”.

“Živi bili pa vidjeli kolege. Vidjećemo na kraju marta kakvi će biti bilansi pojedinih maloprdajnih lanaca. Tu će biti u pitanju desetine miliona eura”, tvrdi ministar finansija.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *