Montenegro erlajnz tužbom traži pet miliona eura od Tu Montenegra

Dodajte komentar
Bivša nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajnz (MA) u stečaju potražuje od Tu Montenegra (To Montenegero) pet miliona eura na ime carinske naknade za dva vazduhoplova tipa „embraer“, koji su nekada bili u njenom vlasništvu, a sada su u vlasništvu nove avio-kompanije.

MA je zbog toga pokrenuo spor pred Privrednim sudom protiv Tu Montenegra, čiji advokati smatraju da je tužba neosnovana. MA je pokrenuo spor jer smatra da je carinu platio za račun Tu Montenegra, što oni negiraju.

Montenegro erlajnz se u tužbi poziva na odredbu 225 Zakona o obligacionim odnosima ističući da ima pravo na naplatu potraživanja koje je izvršio za račun drugog, što iz Tu Montenegra odbacuju smatrajući da je to još jedna u nizu neosnovanih i iskonstruisanih tužbi čiji je cilj „maltretiranje“ kompanije bez utemeljenja u materijalnim propisima i činjenicama.

Prema tužbi, u koju je „Dan“ imao uvid, dva aviona su bila zakupljena na osnovu operativnog lizinga Montenegro erlajnza iz 2007. godine sa kompanijom Celestion Aviation Trading 66 Limited iz Republike Irske.

„S obzirom na to da su vazduhoplovi korišćeni na osnovu operativnog lizinga, prilikom uvoza isti su ocarinjeni kroz postupak privremenog uvoza prilikom kojeg je plaćeno pet miliona eura, ali iznos nije definitivan i biće utvrđen vještačenjem vještaka finansijske struke“, navodi se u tužbi Montenegro elrajnza.

U tužbi MA stoji i da su ugovori raskinuti 17. februara 2021. nakon čega je predmetne avione kupio Tu Montenegro.

– Budući da je u pitanju strana roba koja se nalazila u Crnoj Gori, ista je morala biti stavljena u promet i tako ocarinjena u skladu sa zakonom. Međutim, po saznanjima tužioca, Uprava prihoda i carina je po nalogu Ministarstva finansija i socijalnog staranja odlučila da date vazduhoplove ne carini iz razloga što je carina navodno plaćena kroz postupak privremenog uvoza – navodi su tužbe bivše avio-kompanije.

Iz Tu Montengra su u odgovoru na tužbu istakli nedostatak pasivne i aktivne legitimacije kod tužioca, navodeći da kroz nejasne i iskonstruisane navode pokušavaju da stvore utisak da se u ovom slučaju radi o plaćanju izdatka za drugog, te da se u tužbi navodi da je UPC trebalo da naplati određeni iznos, ali to nije učinila.

“Ukoliko postoji neki iznos koji je država, odnosno UPC trebalo da naplati, nejasno je kako je tužilac ovlašćen da pokreće postupak za naplatu istog. Ukoliko je tuženi dužan da plati određeni iznos na ime carine. Uprava prihoda i carina je nadležna da to od njega zahtijeva”, stoji u odgovoru.

Tu Montenegro ističe i da ukoliko MA u stečaju smatra da je platio određeni iznos carine, koji bi trebalo da im se vrati, kao tuženog bi trebalo da označi državu, odnosno UPC jer je ona naplatila predmetni iznos.

Naredno ročište zakazano je za 12. april u 11.30 časova.

Upitno da li je carina plaćena

Tu Montenegro ističe i da je zahtjev za namirenje ovog duga neosnovan jer se percipira da je Montenegro erlajnz platio iznos za račun nove nacionalne avio-kompanije, što je, prema njihovim navodima, neistina.

“Tužilac (ukoliko je uopšte o čemu nije dostavio dokaze) izvršio plaćanje obaveze Upravi prihoda i carina po osnovu privremenog uvoza vazduhoplova. Dakle, izmirio je svoju obavezu, predviđenu carinsku obavezu i za svoj račun”, navodi se u odgovoru Tu Montenegra.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *