Izdavačka kuća Springer gasi radna mjesta kako bi povećala prihode

Dodajte komentar
File photo: The logo of German publisher Axel Springer is pictured in front of the company's headquarters in Berlin July 25, 2013. REUTERS/Fabrizio Bensch

Njemačka izdavačka kuća Axel Springer objavila je da će u iduće tri godine nastojati poboljšati poslovne rezultate listova Bild i Welt za 100 miliona dolara gašenjem radnih mjesta, prenosi Hina.

Kompanija nije objavila koliko će radnih mjesta biti obuhvaćeno reorganizacijom, rekavši samo da u prvom redu želi da riješi problem viška zaposlenih, nastao upotrebom sofisticirane tehnologije.

“Novinarska proizvodnja postaje nusproizvod, sve se više oslanja na tehničku podršku i automatizuje”, izjavio je izvršni direktor Mathias Doepfner.

“To znači reorganizaciju redakcija i promjenu radnika i troškova. Razumijevanje te promjene ključno je za buduću održivost izdavačke kuće”, rekao je šef Springera.

Više od 40 zemalja

Objavu pravda tvrdnjom da će se najpoznatiji njemački listovi Bild i Welt za nekoliko godina naći u “opasnoj nevolji” ako ništa ne poduzmu.

Brendovi Welt i Bild moraju se u budućnosti fokusirati na “dobro plaćenu i održivu digitalnu pretplatu”, smatra šef izdavačke kuće.

Axel Springer prisutan je u više od 40 zemalja i osim njemačkih listova Bild i Welt, ima i web stranicu s vijestima na engleskom jeziku Politico, koju je kupio u oktobru 2021.

Grupa trenutno zapošljava oko 18.000 ljudi širom svijeta, uključujući 3.400 novinara, koje pojačano prebacuje u Sjedinjene Američke Države, koje su njihov novi tržišni fokus.

Hina

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *