Francuska ograničava korištenje vode zbog suše

Dodajte komentar

Francuska će uvesti ograničenja u korištenju vode kako bi sačuvala zalihe uoči ljetnih mjeseci. Predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na “plan otrežnjenja”, budući da je došao “kraj obilja”.

Ovaj potez, prvi u zimskom razdoblju, dolazi nakon malo padavina, a ovaj februara biće najsušniji od početka vođenja evidencije 1959. Ministar ekološke tranzicije zemlje radiće s lokalnim vlastima na identifikovanju područja za ograničenja. Mogli bi da uključuju poljoprivredu i bazene.

Francuska će uvesti restrikcije vode jer najsušnija zima do sada dovodi zemlju u “stanje pripravnosti” za suše ovog ljeta, rekao je ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu u intervjuu za novine Le Journal du Dimanche.

Bechu će okupiti predstavnike regiona kako bi ih zamolio da procijene i “sada preduzmu mjere koje omogućuju uštedu vode”, rekao je novinama. Mjere bi mogle da uključuju izdavanje lokalnih naloga za ograničenje za pojedince i poljoprivrednike gdje je to potrebno.

Suša nije zahvatila samo Francusku. U Italiji su venecijanski kanali presušili zbog nedostatka kiše, a do ostrva na jezeru Garda se može doći pješice zbog niskog vodostaja.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *