CEO Ericssona šokirao izjavom o evropskoj telekom industriji

Dodajte komentar

Izvršni direktor švedske telekomunikacione kompanije Ericsson u ponedjeljak je upozorio da je evropska industrijska struktura vjerovatno neodrživa, pozivajući na konsolidaciju širom regije kako bi se podstakla konkurentnost.

Komentari dolaze nedugo nakon što je kompanija, koja je jedan od najvećih svjetskih pružalaca 5G mobilnih mreža, objavila da planira da ukine 8.500 radnih mjesta kao dio svojih mjera za smanjenje troškova, piše CNBC.

“Veliki problem u Evropi zapravo je to što si naši korisnici jednostavno ne mogu priuštiti izgradnju mreža i mislim da će to dugoročno naštetiti evropskoj konkurentnosti”, rekao je izvršni direktor Ericssona Börje Ekholm na Mobile World Congressu u Barseloni.

Upitan kako region može riješiti ovo pitanje, Ekholm je odgovorio: “Znate moj stav o tome, vjerujem da se Evropa mora konsolidovati.”

Ekholm je rekao da je u zemljama kao što su SAD, Kina i Indija konsolidacija značila da sada postoje samo dva ili tri operatera širom zemlje.

U Evropi, međutim, “to je 200 operatera, otprilike četiri plus u gotovo svakoj zemlji. To je struktura industrije koja je vjerovatno neodrživa i kojom se treba pozabaviti,” rekao je Ekholm, prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor Ericssona rekao je da je još uvijek “vrlo, vrlo rano” na putu 5G, ali je nagovijestio Indiju da izgradi jednu od najjačih svjetskih 5G mreža u sljedećih nekoliko kvartala.

Ekholm je rekao da će Indija takođe “vjerovatno početi da pokreće inovacije na vrhu mreže puno prije mnogih drugih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *