Države sa najnižom stopom inflacije na svijetu (infografika)

Dodajte komentar

Investitori se pripremaju za dužu inflaciju. Američke Federalne rezerve su naznačile da je restriktivnija monetarna politika u planu usred snažnog povećanja zaposlenosti. U Evropi, iako je pala, i dalje je daleko iznad ciljanih 2%. Procjenjuje se da je inflacija u cijeloj eurozoni u januaru dostigla 8,5%.

Istovremeno, neke zemlje su uspjele da suzbiju inflaciju. Sporiji rast, jeftiniji uvozni troškovi i devizna politika neki su od faktora koji održavaju inflaciju umjerenom.

Kako pritisci na cijene potresaju globalna tržišta, infografika koja slijedi prikazuje globalne stope inflacije koristeći podatke iz Trading Economics , fokusirajući se na zemlje s najnižim nivoima inflacije.

Mnoge države sa najnižom stopom inflacije nalaze se u Aziji, uključujući Makao, Kinu, Hong Kong i Tajvan. U ovoj regiji, široko rasprostranjena blokada zatezala su rast i potrošnju, smanjujući inflatorne pritiske. Prošle godine su kineski potrošači uštedjeli 2,2 biliona dolara na bankarskim depozitima tokom ovih ograničenja koja su ukinuta ranije ove godine.

Na inflaciju u regionu uticalo je nekoliko drugih faktora. Ranije tokom pandemije, azijske zemlje, uključujući Kinu, bile su manje pogođene rastućim troškovima hrane, rastom cijena usluga i poremećajima u lancu snabdevanja, za razliku od onoga što je viđeno u Severnoj Americi i Evropi.

Ali sada kada se Kina ponovo otvorila, počinju se pojavljivati ​​neki znaci inflacije. Cijene hrane su u decembru porasle za 4,8% godišnje, a cijene smještaja u hotelima rastu.

Država sa najmanjom stopom inflacije na svijetu je Južni Sudan. Politička nestabilnost i nasilje u zemlji uticali su na smanjenje inflacije, koja je u decembru iznosila -11,6%.

Zemlja koja je proizvođač nafte, Oman, je takođe zabilježila nisku inflaciju, od 2,1%. Jedan od razloga za to je taj što je omanski rijal vezan za američki dolar, držeći valutu stabilnom. Inflacija je ostala umjerena tokom posljednje decenije u zemlji.

Zemlja sa najnižom inflacijom, po regionima

U Evropi, Švajcarska ima najnižu stopu inflacije, od 2,8% , ili otprilike jednu trećinu eurozone. To je ujedno i najniža stopa u OECD-u. Jaka valuta zemlje zaštitila ju je od inflatornih pritisaka i visokih uvoznih cijena.

U međuvremenu, cijene proizvodnje u Švajcarskoj su neznatno porasle iznad inflacije, na 4,1% godišnje sredinom 2022. Prošle godine, Švajcarska centralna banka podigla je kamatne stope prvi put od 2007. sa -0,75% na -0,25% nakon 20 godina deflacije.

Panama ima najnižu stopu inflacije u Latinskoj Americi. Dolarizacija panamske balboe pomogla je prigušivanju pritisaka na cijene. Vlada je u julu regulisala cijenu 72 artikla kako bi spriječila rast troškova života nakon tronedjeljnih protesta, jer je inflacija porasla čak 5,2% tokom 2022.

Sa najnižom inflacijom u Aziji, Makao je svjedočio da se turistička industrija strmoglavila zbog mjera izolacije, a ekonomija je doživjela kolaps i BDP-a i inflacije 2022. Predviđa se da će njegov realni BDP pati blizu 30% za godinu.

Izvor: VisualCapitalist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *