Vlada vraća punu akcizu, od utorka skuplje gorivo i do 11 centi

Dodajte komentar

Akcize na gorivo više neće biti umanjene, već će se plaćati u punom iznosu, zbog čega će cijene goriva od utorka biti veće za sedam do 11 centi. Tačnije, benzin će biti skuplji za 11 centi, a dizel za sedam.

Iz Ministarstva finansija su “Danu” potvrdili da neće produžavati odluku o umanjenju akciza koja važi do 27. februara. Prema poslednjoj odluci, akcize su bile umanjene 15 odsto.

“Imajući u vidu trenutnu situaciju na svjetskom tržištu naftnih derivate, a uzimajući u obzir analizu bucetskih efekata dosadašnjih umanjenja (država je do sada prihodovala za oko 50 miliona eura manje po ovom osnovu), ukazujemo da se aktuelno umanjenje akcize koje je propisano odlukom neće primjenjivati nakon 27. februara 2023. godine. Dakle, od prvog narednogutorka (28. februara) maloprodajne cijene naftnih derivate za motorni bezolovni benzin (Eurosuper 98 i 95) i eurodizel će se obračunavati, uključujući propisanu punu akcizu, koja za bezolovni benzin iznosi 549 eura za 1.000 litara, odnosno za gasna ulja (dizel) 440 eura za 1.000 litara”, saopštili su iz resora Aleksandra Damjanovića.

Dodali su da će ukidanje umanjenja uticati na cijene goriva, pa će dizel zbog toga biti u startu skuplji sedam, a benzin 11 centi. U obračun cijene gorivaulaze i drugi parametri, ali se po njima ne bi mijenjala cijena goriva, tako da će povećanje od utorka biti isključivo posledica odluke Vlade.

Trenutno se dvije vrste benzina prodaju 1,49 i 1,45 eura po litru, dok je dizel 1,41 euro. Od utorka će BMB 98 biti 1,6 eura, BMP 951,56 eura, a dizel 1,48 eura.

“Nesporno je da će dalja umanjenja zavisiti od kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, odnosno p laniraće se u zavisnosti od značajnijih poremaćaja na tržištu, a sve u namjeri da se i ubuduće iskazuje puna solidarnost u odnosu na građane i privredu”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Prvi put su akcize na gorivo umanjili 9. maja, za 40 odsto, potom i za 50 odsto, a potom su postepeno povećavali iznos akcize u zavisnosti od kretanja cijena na svjetskom tržištu. Poremećaji na naftnom tržištu počeli su nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Juče je bilo tačno godinu dana od početka invazije.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *